Banca Centrală Europeană a avertizat că escaladarea tensiunilor tarifare globale a devenit un motiv de „îngrijorare semnificativă” pentru stabilitatea financiară și economia globală.
„Autoritățile decidente trebuie să identifice riscurile care decurg din tensiunile comerciale, să le monitorizeze și să evalueze impactul lor potențial asupra stabilității financiare”, au scris șase economiști ai băncii într-o notă publicată marți.
Nota urmează să fie inclusă într-un raport mai amplu privind riscurile, care urmează să fie publicat miercuri.
BCE a recomandat ca „instituțiile financiare să ia o serie de măsuri proactive pentru a face față riscurilor generate de tensiunile comerciale”.
Raportul repetă comentariile vicepreședintelui BCE, Luis de Guindos, care săptămâna trecută a avertizat că recentele turbulențe privind taxele vamale ar putea răsturna sistemul financiar al regiunii, conform Bloomberg.
Experiența disputei comerciale dintre Statele Unite și China din 2018-2019
Răspunsul celor mai expuse firme din zona euro la recentele anunțuri tarifare pare mai pronunțat decât în timpul primei președinții Trump, arată documentul.
Experiența disputei comerciale dintre Statele Unite și China din 2018 și 2019, în timpul căreia au fost introduse o serie de taxe vamale, arată că tensiunile comerciale tind să aibă un efect negativ semnificativ asupra evaluărilor acțiunilor, atât în țara care impune taxele vamale, cât și în alte țări.
În acea perioadă, prețurile acțiunilor au scăzut cu aproximativ 2% în medie atât în Statele Unite, cât și în zona euro, în urma anunțării taxelor vamale. Efectul taxelor impuse în perioada februarie-mai 2025 a fost, în linii mari, similar pentru zona euro, dar mult mai pronunțat pentru piețele americane.
Ce mai afirmă documentul BCE:
- Reapariția tensiunilor comerciale și a știrilor legate de taxe vamale a pus presiune asupra prețurilor acțiunilor în unele industrii din zona euro.
- Incertitudinea politicii comerciale duce la provizioane mai mari, la o rentabilitate mai scăzută și la o reducere a împrumuturilor acordate economiei reale.
- Acumularea treptată a acestor efecte în timp reflectă impactul persistent al incertitudinii sporite asupra economiei reale.
- Sectoarele care depind în mare măsură de comerțul cu SUA și, prin urmare, cele mai expuse la taxele vamale impuse de Administrația SUA, s-ar putea confrunta cu probleme de profitabilitate și de capacitate de servire a datoriei.
- Expunerea băncilor din zona euro la sectoare care depind de Statele Unite ca partener comercial pot duce la un risc de credit în creștere pe măsură ce restricțiile comerciale sunt sporite.
- În general, băncile s-ar putea confrunta cu o creștere a ratelor de nerambursare și a cerințelor de provizionare asociate.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …