Avertismentul primarului Kievului după ce Trump a cerut alegeri în Ucraina: „Ar fi otravă pentru patria noastră”

0
1
avertismentul-primarului-kievului-dupa-ce-trump-a-cerut-alegeri-in-ucraina:-„ar-fi-otrava-pentru-patria-noastra”
Avertismentul primarului Kievului după ce Trump a cerut alegeri în Ucraina: „Ar fi otravă pentru patria noastră”

Organizarea imediată a unor alegeri în Ucraina ar fi catastrofală pentru țară, în măsura în care milioane de ucraineni ar fi privați de drepturi de drept, a declarat joi primarul Kievului, Vitali Klițciko, în Parlamentul European, relatează Politico.

Primarul Kievului, Vitali Klițciko, la Conferința de Securitate de la Munchen FOTO PROFIMEDIA

În situația actuală, alegerile ar fi otravă pentru patria noastră… este părerea mea personală”, a spus acesta reporterilor la Bruxelles, unde se află pentru a primi Premiul Primarului Paweł Adamowicz pentru curaj și excelență în promovarea libertății.

După ce președintele american s-a îndoit public de legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski numindu-l „dictator”, Moscova a întărit ideea, stârnind îngrijorare la Kiev, care se luptă în continuare să respingă invazia pe scară largă a Rusiei.

Alături de liderii europeni, politicienii, oficialii și soldații ucraineni au sărit la rândul lor în apărarea președintelui lor.

Primarul Kievului a spus că odată ce pacea va fi restabilită în Ucraina, alegerile ar fi următorul pas logic, însă a subliniat că nu este momentul potrivit în mijlocul unui război.

„Alegerile se numără printre bazele democratice, dar avem o situație neobișnuită în Ucraina”, a spus el. „Aproape 10 milioane de ucraineni sunt în afara țării, aproape același număr de persoane strămutate în interiorul țării. Mulți cetățeni, în jur de un milion, au îmbrăcat uniforma și luptă în prima linie.”

„Uneori am senzația că unele forțe politice se pregătesc pentru unele alegeri… Luptăm pentru independența [și] integritatea noastră și nu ar fi inteligent să ne pregătim chiar acum pentru alegeri. Pas cu pas. Trebuie să ne unim forțele pentru a opri războiul. Și după aceea, vor fi și alegeri”, a adăugat el.

Ucraina se adună în jurul lui Zelenski după comentariile lui Trump

După ce președintele american Donald Trump l-a atacat pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, numindu-l incompetent și lider neales, care a păcălit SUA să-i furnizeze miliarde de dolari pentru un război imposibil de câștigat, politicienii, oficialii și soldații ucraineni au sărit în apărarea președintelui lor.

„Ucraina este un stat suveran! Volodimir Zelenski este președintele Ucrainei. Legitim până când va fi ales altcineva. Numai ucrainenii pot decide când și în ce condiții ar trebui să-și schimbe guvernul. Astăzi, nu există astfel de condiții”, a transmis Iulia Timoșenko, fost prim-ministru al Ucrainei și lider al fracțiunii de opoziție Motherland din parlamentul ucrainean, într-o declarație miercuri.

„Organizarea de alegeri în timpul războiului sunt imposibile și imorale, deoarece armata noastră nu va putea participa la ele. Și astfel, alegerile nu vor fi niciodată legitime. În timpul războiului, este sinucigaș să începi cursa electorală, sfâșiind țara în tabere politice. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de unitate și stabilitate”, a subliniat Timoșenko, care se opune ideii lui Zelenski de a oferi Occidentului acces la vastele rezerve de minerale critice ale Ucrainei.

„Da, lucrăm la alegerile postbelice și vrem să luăm toate deciziile în avans pentru a ne proteja democrația de ruși și de provocările interne. Dar țara are nevoie de securitate și garanții”, a spus Olga Ajvazovska, principalul organ de supraveghere a alegerilor din Ucraina.

„Logica lui Trump se bazează pe propaganda rusă. Iar faptul că președintele SUA transmite acest lucru este antimoral și antidemocratic”, a spus soldatul ucrainean Vitalii Ovcearenko.

În timp ce deputatul Ivanna Klympush-Tsintsadze nu l-a apărat imediat pe Zelenski, figura de rang înalt din Partidul Solidarității Europene din Ucraina – al cărui lider Petro Poroșenko a fost recent sancționat de Zelenski – a descris remarcile lui Trump drept „inacceptabile”. Ea face presiuni ca președintele să formeze un guvern de unitate și să implice toate partidele politice în procesul de negociere.

„Da, am auzit declarații complet inacceptabile ale liderului SUA despre cine a început războiul; despre rezolvarea „conflictului din Ucraina” prin satisfacerea completă a „dorințelor” lui Putin; despre faptul că de facto ar putea forța Ucraina să predea tot, după ce luptăm de 11 ani împotriva Rusiei dictatoriale agresive”, a spus Klympush-Tsintsadze .

„S-ar putea să ne placă Zelenski, sau nu, să-l certam, sau să-l lăudăm, s-ar putea să-i condamnăm acțiunile, sau să-l aplaudăm… pentru că este Președintele NOSTRU”, a scris Boris Filatov, primarul orașului industrial Nipro, într-o postare pe rețelele de socializare.

„Nici o creatură mincinoasă, nici la Moscova, nici la Washington, nici nicăieri, nu are dreptul să deschidă gura împotriva lui”, a adăugat Filatov.

Guvernatorul Donețkului, Vadym Filashkin, a cărui regiune se află în prima linie , a declarat că poporul ucrainean i-a încredințat lui Zelensky să conducă țara în lupta cu o putere nucleară.

„Într-o perioadă atât de dificilă, noi, poporul ucrainean, trebuie să fim alături de liderul nostru, care nu face concesii. La fel ca noi toți”, a spus el.

Echipa Trump are nevoie de „mai mult adevăr”

După răbufnirea lui Trump, marți seara, în care a învinuit Ucraina pentru invazia rusă și a susținut în mod fals că președintele ucrainean are o rată de aprobare de 4%, Zelenski a răspuns că îl respectă pe președintele SUA, dar că acesta este înconjurat de dezinformare.

„Povestea conform căreia 90 la sută din  ajutor vine Statele Unite… noi înțelegem că adevărul este puțin diferit, deși suntem cu siguranță recunoscători pentru ajutor”, a spus el. „De aceea mi-aș dori ca echipa Trump să fie mai sinceră. Avem numere total diferite.

„Știu că până acum [războiul] ne-a costat 320 de miliarde de dolari. Contribuabilii ucraineni au acoperit 120 de miliarde de dolari. SUA și Uniunea Europeană au acoperit în total 200 de miliarde de dolari. Până acum, SUA ne-au oferit ajutor militar în valoare de 67 de miliarde de dolari și ajutor bugetar direct de 31,5 miliarde de dolari”, a spus Zelenski

Cele mai recente date de la Institutul Kiel pentru Economia Mondială, care urmărește în mod independent ajutorul occidental către Ucraina, sugerează că Zelensky este mai aproape de adevăr decât Trump.

În februarie, țările donatoare au oferit Ucrainei 267 de miliarde de euro în ultimii trei ani: 130 de miliarde de euro în asistență militară, 118 miliarde de euro în sprijin financiar și 19 miliarde de euro în ajutor umanitar.

„Europa în ansamblu a depășit în mod clar SUA în ceea ce privește ajutorul furnizat Ucrainei. În total, Europa a alocat 70 de miliarde de euro ajutor financiar și umanitar, precum și 62 de miliarde de euro ajutor militar. SUA, în schimb, au alocat 64 de miliarde de euro în ajutor militar, precum și cu 50 de miliarde de euro în ajutoare financiare și umanitare”, se arată în studiul publicat săptămâna trecută.