Tarifele comerciale impuse de președintele american, Donald Trump, vor avea impact negativ în întreaga lume, avertizează Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), recomandând Uniunii Europene să reducă dependența tehnologică de Statele Unite și de China.
”Reacția Uniunii Europene va fi decisă de liderii politici. Sarcina noastră, la Banca Centrală Europeană, va fi să anticipăm, să le explicăm consecințele în materie de impact, dar oricum impactul va fi negativ pentru întreaga lume”, a afirmat Christine Lagarde, într-un interviu acordat postului Newstalk.
“Densitatea și durata impactului vor depinde de amploarea și de tipul produselor vizate, precum și de timpul aplicării taxelor”, a subliniat Christine Lagarde.
În același timp, Christine Lagarde a cerut Uniunii Europene să oprească dependența de Statele Unite și China în materie de tehnologie.
”Uniunea Europeană trebuie să acționeze în sensul independenței. În acest moment, cele mai multe componente ale plăților noastre digitale se bazează pe infrastructură non-europeană. Fie că este vorba de Statele Unite sau de China, întreaga infrastructură a plăților, creditelor și debitelor nu este europeană”, a subliniat Lagarde.
Uniunea Europeană pregătește o ripostă rapidă la tarifele comerciale impuse de președintele Donald Trump, a avertizat Comisia Europeană.
”Vor exista reacții în următoarele zile și săptămâni. Suntem în așteptare, vom publica reacția formală a Uniunii Europene la momentul oportun, care va fi curând”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Uniunea Europeană a semnalat constant că este deschisă negocierilor comerciale cu SUA, dar este pregătită să aplice măsuri ferme de retorsiune față de tarifele vamale impuse de președintele Trump.
”Tarifele sunt taxe care vor fi suportate de oameni, sunt taxe pentru americani, pentru alimente și medicamente. Tarifele vor alimenta inflația, este exact opusul a ceea ce vrem noi să realizăm. Fabricile americane vor plăti mai mult pentru piesele produse în Europa, cu impact asupra locurilor de muncă. Vor crea un monstru birocratic al noilor proceduri vamale. Iar, în acest moment, nu are nimeni nevoie de așa ceva, nici în Statele Unite, nici în Europa. Noi suntem deschiși negocierilor. Vom aborda aceste negocieri de pe o poziție de forță. Iar această forță se bazează și pe disponibilitatea noastră de a aplica măsuri ferme de retorsiune”, a declarat marți Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
La rândul său, Marea Britanie a avertizat că, deși nu dorește ”război comercial” cu Statele Unite, Londra va avea o reacție ”pragmatică” la taxele comerciale impuse de Trump.
Foto: Profimedia
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …