BCE menține o politică monetară prudentă, în contextul planurilor lui Trump /„Există elemente incerte, legate de situația geopolitică”

0
2
bce-mentine-o-politica-monetara-prudenta,-in-contextul-planurilor-lui-trump-/„exista-elemente-incerte,-legate-de-situatia-geopolitica”
BCE menține o politică monetară prudentă, în contextul planurilor lui Trump /„Există elemente incerte, legate de situația geopolitică”

Banca Centrală Europeană va menține o politică monetară prudentă, în contextul persistenței instabilității geopolitice, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al BCE, avertizând că situația internațională va afecta consumul și performanțele economice ale zonei euro.

În contextul în care BCE a redus dobânda de referință la sfârșitul lunii ianuarie, Luis de Guindos avertizează, într-un interviu acordat publicației slovace Hospodárske Noviny, că este necesară menținerea unei abordări prudente, care să permită stabilizarea inflației și stimularea activităților economice.

”Noi am fost foarte clari că nu avem un parcurs predeterminat în materie de politică monetară. Vom lua decizii la fiecare reuniune în funcție de datele economice, întrucât nivelul incertitudinii este uriaș. Acum, dat fiind că inflația se apropie de ținta de 2,0%, am continuat să reducem restricțiile în materie de politică monetară. Cât de mult vom scădea dobânzile depinde de datele care să confirme că inflația se îndreaptă spre obiectiv în mod constant. Suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla anul acesta, dar încă există o serie de elemente incerte, legate mai ales de situația geopolitică, trebuie să ținem cont de aceste lucruri”, a afirmat Luis de Guindos, conform BCE.

BCE avertizează că taxele impuse de Trump și instabilitatea vor afecta creșterea economică

Vicepreședintele BCE avertizează că economia zonei euro probabil va continua să fie subperformantă pe termen scurt.

”Pentru a înțelege ce se va întâmpla cu economia, cheia este comportamentul de consum. În prezent, nu observăm relansarea consumului, deși moderarea inflației a restabilit puterea de achiziție a familiilor. Este foarte probabil ca totul să aibă legătură cu încrederea consumatorilor. Impactul șocurilor de genul pandemiei, perioadei post-pandemice și crizei energetice, precum și actuala situație geopolitică, nivelul general de incertitudine globală – acestea moderează consumul. Dar credem că încrederea va fi restabilită cu timpul, pe măsură ce își revin salariile reale”, a explicat Luis de Guindos.

”Reintensificarea consumului va fi cheia redresării creșterii economice în zona euro”, a subliniat vicepreședintele BCE.

În același timp, Luis de Guindos i-a recomandat președintelui SUA, Donald Trump, să evite aplicarea de taxe vamale și conflictele comerciale, avertizând asupra impactului economic.

”În privința tarifelor vamale, analizele noastre sugerează că principalul impact va fi asupra creșterii economice. Dacă lumea intră pe o traiectorie de război comercial, acest lucru va avea un impact extrem de negativ asupra economiei mondiale. Majorarea taxelor și a cotelor generează șocuri asupra furnizării, mai ales dacă apar măsuri de retorsiune. Trebuie evitat acest ciclu vicios”, a atras atenția Luis de Guindos.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Analist german: Planul lui TRUMP pentru Fâșia Gaza este „foarte periculos”, „există riscul prelungirii problemelor”

Ministrul de Externe al Marii Britanii face o vizită oficială în Ucraina/ Oficialul anunță un ajutor financiar acordat Kievului

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.