Blocul Național Sindical intră „în stare de alertă” ca urmare a măsurilor pe care Guverul Bolojan vrea să le ia

0
4
blocul-national-sindical-intra-„in-stare-de-alerta”-ca-urmare-a-masurilor-pe-care-guverul-bolojan-vrea-sa-le-ia
Blocul Național Sindical intră „în stare de alertă” ca urmare a măsurilor pe care Guverul Bolojan vrea să le ia

Blocul Național Sindical (BNS) intră vineri „în stare de alertă” din cauza măsurilor pe care Guvernul Ilie Bolojan vrea să le ia în viitorul apropiat.

„BNS salută încheierea perioadei de instabilitate politică și ia act de investirea cu o largă majoritate a noului Guvern condus de Primul Ministru Ilie Bolojan. Totodată BNC al BNS a luat act de prevederile Programului de Guvernare dar mai ales de declarațiile Primului Ministru în ceea ce privește intențiile de modificare a Codului Muncii și a legii dialogului social. Ca urmare, în ședința sa din data de 27 iunie 2025, BNC al BNS a decis intrarea în stare de alertă a organizației”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de reprezentanții BNS:

Sursa citată mai arată că, „la aproape 15 ani de la reforma toxică promovată în 2011 de Guvernul Boc, cu efecte dramatice la nivelul pieței muncii din România, actualul Guvern pare că intenționează să repete aceeași greșeală”.

Noua lege a dialogului social a fost adoptată în 2022, după 12 ani de discuții și încercări de a corecta efectele reformei din 2011

„Atragem atenția asupra faptului că România are deja în vigoare un Cod al Muncii foarte prietenos cu angajatorii, este relevat acest fapt și de Forumul Economic Mondial, prin Raportul Global al Competitivității care plasează România pe un loc fruntaș în lume, atunci când ne referim la flexibilitatea pieței muncii. Acesta este motivul pentru care în repetate rânduri instituții internaționale precum Comisia Europeană sau Organizația Internațională a Muncii au cerut guvernelor României să modifice legea dialogului social. Reamintim că noua lege a dialogului social a fost adoptată în 2022, după 12 ani de discuții și încercări de a corecta efectele reformei din 2011, a fost Jalon în PNRR, recent validat de Comisia Europeană”, se arată în comunicat.

Potrivit sindicaliștilor, Guvernul ar încălca drepturile din contractele colective de muncă.

„Vedem un atac susținut asupra contractelor colective. Reamintim că întotdeauna un contract colectiv de muncă are două părți: angajator și reprezentanții angajaților. Respingem cu fermitate orice tentativă de amputare a unor drepturi din contractele colective de muncă în vigoare prin diverse soluții legislative aberante. Pentru eliminarea unor clauze abuzive, există soluția renegocierii între părțile semnatare ale acelor contracte”, transmit reprezentanții organizației.

Potrivit BNS, „dacă Guvernul dorește să meargă corect și transparent, cu respectarea mecanismelor legale de dialog social, ne va avea ca partener. Dacă va alege politica pumnului în gură și va derapa de la respectarea Constituției, pe care recent au jurat, ne va avea ca opozant ferm, cu dovezi și cu acțiuni publice”.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.