Administrația Donald Trump ar urma să prezinte, cu ocazia Conferinței de Securitate de la München, un plan de oprire a războiului din Ucraina prin negocieri cu Rusia, afirmă surse citate de grupul media Bloomberg.
Planul de pace ar urma să fie prezentat de Keith Kellogg, emisarul special pentru Ucraina al președintelui Donald Trump, cu ocazia Conferinței de Securitate de la München, programată în perioada 14-16 februarie.
Inițial, Donald Trump a afirmat că va opri războiul Ucrainei cu Rusia într-o zi, dar, ulterior, a admis că situația este mai complexă și a semnalat că vrea aplicarea principiului ”pace prin exercitarea puterii”.
Planul ar putea conține elemente precum suspendarea ostilităților pe actuala linie a frontului, menținerea controlului forțelor ruse asupra zonelor ocupate și furnizarea de garanții de securitate Ucrainei, pentru a evita noi atacuri ale Rusiei, afirmă oficiali guvernamentali americani citați de grupul media Bloomberg.
Keith Kellogg a semnalat că Statele Unite vor ca Ucraina să organizeze alegeri prezidențiale imediat după acordul de pace, iar președintele Donald Trump a cerut accesul Statelor Unite la minerale rare.
Președintele Donald Trump, a pledat pentru dialog cu Rusia în scopul opririi războiului din Ucraina, dar a avertizat că, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin nu va accepta negocierile, va fi nevoit să impună sancțiuni Moscovei.
”Eu nu intenționez să fac rău Rusiei. Iubesc poporul rus și am avut permanent o relație foarte bună cu președintele Putin, în pofida farsei despre Rusia a stângii radicale. Nu trebuie să uităm niciodată că Rusia ne-a ajutat să câștigăm al II-lea Război Mondial, având pierderi de 60 de milioane de oameni. Intenționez să fac Rusiei, a cărei economie se îndreaptă spre eșec, și președintelui Putin un mare favor. Să rezolvăm acum și să oprim acest război ridicol! Pentru că situația nu va face decât să se înrăutățească”, a declarat președintele SUA.
”Dacă nu facem un acord în curând, nu voi avea altă soluție decât de a impune taxe, tarife vamale și alte sancțiuni asupra produselor vândute de Rusia în Statele Unite și în numeroase alte țări. Să oprim acest război, care nici măcar nu ar fi început dacă eu aș fi fost președinte! Putem face acest lucru în modul ușor sau în modul dur, dar modul ușor este întotdeauna cel mai bun. A venit vremea să facem un acord, să nu mai fie pierdute vieți!”, a afirmat Trump.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnalat constant că vrea oprirea războiului din Ucraina prin respectarea ”noilor realități teritoriale”. Moscova consideră că amenințările președintelui american Donald Trump cu impunerea de sancțiuni sunt ”practici uzuale”, recomandând corectarea liniei politice a Statelor Unite și avertizând că o eventuală intervenție a NATO în Ucraina ar fi ”inacceptabilă”.
Foto: Profimedia
Citește și:
Michel BARNIER își asumă riscul de a fi ”lipsit de popularitate pentru a nu fi iresponsabil”
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …