Uniunea Europeană intenționează să aplice tarife de retorsiune asupra importurilor din Statele Unite, inclusiv asupra avioanelor Boeing, dacă Administrația Donald Trump va impune taxe vamale minime asupra produselor europene.
Oficialii de la Bruxelles se așteaptă ca Statele Unite să mențină anumite tarife comerciale inclusiv după ajungerea la un acord cu Uniunea Europeană.
”Va trebui să ripostăm și să reechilibrăm anumite sectoare-cheie dacă Statele Unite insistă asupra unui acord asimetric”, a declarat, pentru grupul media Bloomberg, Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Prosperitate și Strategii Industriale.
Uniunea Europeană se grăbește să ajungă la un acord cu Statele Unite înainte de 9 iulie, când președintele Donald Trump va impune taxe vamale pe bază de reciprocitate în valoare de 50%. Trump a acuzat constant că Uniunea Europeană a fost creată pentru a profita de pe urma Statelor Unite, denunțând surplusul comercial al UE în raport cu SUA. Potrivit estimărilor Bruxellesului, taxele vamale americane acoperă acum un volum al schimburilor comerciale în valoare de 380 de miliarde de euro (439 de miliarde de dolari) sau 70% din exporturile europene către SUA.
Deși delegația UE depune eforturi intense pentru a ajunge rapid la un acord comercial cu SUA, Comisia Europeană a înștiințat privat statele membre că Washingtonul insistă pentru elemente care ar face orice acord incorect, a afirmat un oficial de la Bruxelles, sub protecția anonimatului.
Comisia Europeană urmează să evalueze propunerile formulate în cadrul negocierilor și va stabili dacă va putea accepta elemente asimetrice. Cu toate acestea, decizia finală le va aparține statelor membre UE.
“Înțeleg că Statele Unite încearcă să impună tarife minime de 10%. Noi lucrăm la măsuri de reechilibrare, care ar proteja companiile europene și angajații în situația în care nu ajungem la un acord corect. Dacă nu vom reechilibra situația, anumite sectoare economice ar rămâne neprotejate”, a declarat Maros Sefcovic, comisarul UE pentru Afaceri Comerciale.
Foto: Profimedia
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …