Bogdan Chirițoiu, despre posibila ridicare a actualei scheme de PLAFONARE din energie. „Trebuie să ajungem la o normalizare a pieței”

0
1
bogdan-chiritoiu,-despre-posibila-ridicare-a-actualei-scheme-de-plafonare-din-energie.-„trebuie-sa-ajungem-la-o-normalizare-a-pietei”
Bogdan Chirițoiu, despre posibila ridicare a actualei scheme de PLAFONARE din energie. „Trebuie să ajungem la o normalizare a pieței”

Șeful autorității naționale de reglementare în domeniul concurenței consideră că șocul crizei din energie s-a redus, astfel că sunt condiții pentru revenirea la o piață care să funcționeze normal, fără intervenții, dar trebuie luate măsuri preventive înainte de a decide ridicarea actualei scheme de plafonare a prețurilor în energie.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, crede că „trebuie să ajungem la o normalizare a pieței”, dar trebuie luate măsuri înainte de decizia Guvernului, de a ridica sau nu plafonarea.Actuala schemă de plafonare expiră pe 31 martie , conform reglementărilor în vigoare.

Inițial, scenariul de bază avansat de autorități era prelungirea schemei cu câteva luni, după cum a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în prima conferință de presă din acest an. Demnitarul anunțase în câteva rânduri că o decizie ar urma să fie luată până la finalul acestei luni, dar nu există un anunț ferm deocamdată.

Posibile măsuri pentru piața de echilibrare

Întrebat dacă este de părere dacă trebuie prelungită sau nu plafonarea, Bogdan Chirițoiu s-a referit în prima fază la piața de echilibrare, unde crede că sunt lucruri care trebuie îmbunătățite .

„Vedem de astă vară probleme care persistă pe zona de echilibrare, prețuri mari pe zona de echilibrare”, a exemplificat șeful Consiliului Concurenței.

„Credem acum că sunt probleme în special de modul cum e reglementată piața. Și din discuțiile cu ANRE, am putea să eliminăm prețul foarte mari, deci cei care vor o cantitate foarte mică, dar vin la un preț foarte mare ar putea să îi nu luăm în calculul prețului de închidere a pieței. E o variantă, ca la patinaj, notele cea mai mică și cea mai mare se exclud și se face media. Ceva în genul ăsta s-ar putea face și la stabilirea prețului pe piața de echilibrare. Sau, în disperare, putem să introducem un plafon. Am plafonat adaosul la alimente, putem să introducem temporar și o plafonare aici dacă nu găsim altă variantă”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

Trebuie definiți consumatorii vulnerabili

În ceea ce privește „piața largă”, șeful Consiliului Concurenței consideră că aceasta va trebui să ajungă să funcționeze normal, fără intervenții pe piață, așa cum a fost necesar în momentele de criză, în preambulul războiului din Ucraina.

„Bun, șocul acesta a trecut acum prețurile sunt stabilizate, nu neapărat nu și-au revenit la nivelul de dinainte de război, dar nu mai sunt atât de mari și sunt în bună măsură stabilizate la nivel european. Și atunci și piața noastră, măsurile astea excepționale cu care ar trebuit să vină statul român trebuie retrase”, a spus Bogdan Chirițoiu.

Totuși, consideră șeful autorității de concurență, trebuie luate unele măsuri înainte de decizia de prelungire a plafonării, care expiră, în actuala formă, în mai puțin de două luni.

„Trebuie să ne asigurăm de două lucruri: Guvernul spune corect, că trebuie să avem grijă de consumatorii vulnerabili și trebuie să definim care sunt vulnerabilii din punct de vedere energetic pe care vrem să îi ajutăm. Dar trebuie să ne uităm și la impactul asupra industriei și la prețul electricității, și la gaze, și avem o serie de măsuri pentru a-I ajuta pe cei care consumă multă electricitate. Dar de văzut, guvernul vrea se extind lista, să aibă mai multe companii care beneficiază de aceste avantaje, și trebuie dacă reușim să reducem suficient prețul energiei în acest fel pentru ca să rămână competitive companiile din România pe piața europeană, pe piața internațională. Problema nu a numai a noastră, e a întregii Europe că avem energie mai scumpă decât destul, de vreo două-trei ori mai scumpă decât restil lumii și trebuie să concurăm, oțelul, aluminiul nostru trebuie să concureze cu al celorlalți”, a spus Bogdan Chirițoiu.

Conform actualelor prevederi, în toată România sunt 97.000 de români care intră în categoria consumatorilor vulnerabili.

„Trebuie să ajungem la o normalizare a pieței, nu  putem să ținem plafonarea asta la infinit, dar înainte de a reveni la normal. Dar de a reveni ăsta la normal trebuie să stabilim lucrurile astea: pe cine protejăm n continuare, și doi, să facem câteva reglaje la piață pentru ca să funcționeze mai bine ca în trebuie”, a conchis președintele Consiliului Concurenței.

„Noi monitorizăm ce se întâmplă cu energie, deci noi dăm și avem investigații deschise. Avem o investigație deschisă împotriva fostului Enel, actualul PC, una dintre suspiciuni acolo este că a îngreunat mutarea clienților spre Hidroeletrica, ca să facă mai dificilă atragerea de clienți de Enel .Deci o investigație privind PPC și la genul ăsta de practici ne uităm și la ceilalț distribuitori, dar investigații avem deschise doar la PPC în momentul de față. Doi, avem cazuri transmise de ANRE. ANRE-ul ne-a transmis suspiciune a lor privind comportamentule pe tranzacțiile de energie. Deci, unu, monitorizăm noi sau avem deja cazuri de investigații sau cazuri pe care le analizăm. Dar restul problemelor pe zona de energie vine de la reglementare, de la această plafonare, or aici eu nu știu ce va face Guvernul”, a precizat Bogdan Chirițoiu.

Citiți și:

Scenariu de lucru anunțat de Sebastian Burduja: Schema de PLAFONARE să fie prelungită, în actuala formă, câteva luni. Când se va anunța decizia fermă

Marcel Ciolacu, despre prețurile plafonate: „MINISTRUL Energiei a avut o discuție la Comisie. Categoric nu se va renunța la suportul prețului”

Ce se întâmplă cu SUBVENȚIA la energie după 1 aprilie. Tánczos Barna: Trebuie să vedem care va fi schema nouă, să o BUGETĂM

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.