
Premierul Ilie Bolojan a detaliat motivele din spatele deciziei de a impune contribuția la sănătate (CASS) pentru pensiile peste 3.000 de lei și de a elimina excepțiile pentru mămicile cu copii mici.
Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale FOTO Shutterstock
Premierul Ilie Bolojan a explicat, într-un interviu pentru Observator, de ce sunt necesare măsurile privind plata contribuției la sănătate de către pensionarii cu venituri mai mari de 3.000 de lei, dar și de către mamele aflate în concediu de creștere a copilului. Șeful Guvernului susține că România nu mai are bani pentru a susține toate excepțiile din sistemul de sănătate, întrucât doar o treime din populație contribuie.
România are mai mulți beneficiari decât contributori
„Pe tot ce înseamnă contribuția la Casa de Sănătate, pentru a avea un sistem de sănătate mai bun, nu există soluții magice. Ce trebuie înțeles? Astăzi avem 6,3 milioane de români care contribuie și avem 16,5 milioane de beneficiari. Niciun sistem nu poate să funcționeze în felul acesta”, a declarat Ilie Bolojan.
Potrivit premierului, pentru ca sistemul să poată funcționa, e nevoie de o extindere a bazei de contributori. În acest sens, Guvernul a decis două măsuri principale: taxarea parțială a pensiilor mai mari de 3.000 de lei și eliminarea unor excepții, inclusiv a celor acordate mamelor aflate în concediu pentru creșterea copilului.
„Pentru pensiile care sunt peste 3000 de lei, doar pe diferența care depășește cei 3000 de lei ar urma să se plătească 10% această contribuție. Toți seniorii noștri au nevoie de servicii de sănătate, iar această sumă cu care contribuie, raportat la un tratament complex, este o sumă foarte mică”, a explicat Bolojan.
Mamele, și ele beneficiare ale sistemului
În ceea ce privește contribuția mamelor aflate în concediu de creștere a copilului, premierul a subliniat că și acestea beneficiază de servicii medicale importante și că suma pe care o vor plăti este una foarte mică, raportat la ceea ce primesc.
„Că ne place sau că nu ne place, și mămicile, în perioada în care au un copil mic, beneficiază de servicii medicale importante și atunci, din nou, în această logică, la fel cum am anulat și celelalte excepții, trebuie să contribuie cu o sumă infim de mică, raportat la serviciile medicale de care beneficiază”, a spus premierul.
„Nu mai putem fi o țară de excepții, nu ne mai putem permite”
Ilie Bolojan a insistat că măsurile nu sunt luate din dorința Guvernului de a elimina facilități, ci din necesitate economică.
„Nu mai putem fi o țară de excepții, pentru că nu ne mai putem permite! Nu pentru că un Guvern vrea să anuleze niște excepții. Pentru că, dacă ascultăm fiecare categorie socială afectată, eu le dau dreptate, așa, empatic, dar ce ne facem când suntem în situația în care nu mai avem bani și nu mai putem plăti?”, a explicat el.
„Nu există servicii gratuite”
În final, premierul a subliniat că serviciile medicale nu sunt gratuite, ci plătite de cineva, iar lipsa contribuțiilor reale este acoperită prin împrumuturi.
„Nu există servicii gratuite, cineva le plătește. Dacă cei care beneficiază, pentru că sunt într-un context al vieții în care au nevoie de aceste servicii medicale, nu contribuie și ei cu o sumă minimă măcar, cineva va contribui. Asta înseamnă creditele pe care le plătim și așa mai departe, lucruri care nu le vedem. Deci, trebuie să le explicăm deschis românilor care este situația”, a conchis Bolojan.