Buget de supraviețuire pentru PRIMĂRII în 2025. Edilul Buzăului: „Am redus activitatea în întregime a echipei de handbal Gloria Buzău”

0
20
buget-de-supravietuire-pentru-primarii-in-2025.-edilul-buzaului:-„am-redus-activitatea-in-intregime-a-echipei-de-handbal-gloria-buzau”
Buget de supraviețuire pentru PRIMĂRII în 2025. Edilul Buzăului: „Am redus activitatea în întregime a echipei de handbal Gloria Buzău”

Parlamentul a adoptat bugetul de stat pentru 2025 într-un context marcat de angajamentul României de a reduce deficitul bugetar la 7%. În această situație, primarii din toată țara își fac calculele pentru bugetele locale, stabilesc prioritățile de investiții și analizează unde trebuie să reducă cheltuielile.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gândul, primarul Buzăului, Constantin Toma, a vorbit despre măsurile pe care municipalitatea le ia pentru a gestiona bugetul restrâns din acest an.

„Va fi un buget de supraviețuire”

„Cu siguranță nu ne ajung banii, dar speranța noastră rămâne totuși în cheltuielile de anul trecut și în creșterile de venituri. Ne-am propus ca în acest an să nu existe capitol de cheltuieli pe care să nu-l reducem. Raportat la cheltuielile de anul trecut, vom analiza fiecare cheltuială, atât în cadrul primăriei, cât și la firmele pe care primăria le gestionează”, declară Constantin Toma.

O primă măsură de austeritate deja luată este reducerea activității echipei de handbal Gloria Buzău, care evolua în Liga Florilor. „Aici vom economisi 2,5 milioane de euro”, spune edilul.

În paralel, primăria trebuie să facă față creșterii costurilor pentru implementarea proiectelor din fonduri europene.

„Anul trecut, am fost nevoiți să suplimentăm cu 10 milioane de euro investițiile din fonduri europene. Anul acesta, raportat la anul trecut, ar trebui să mai avem 60-70 de milioane de euro în plus, bani pe care nu îi avem. Vom derula investiții de circa 400 de milioane de euro, dar prețurile la materii prime și materialele de construcții au crescut, ceea ce ne creează mari probleme”.

Creșterea salariului minim, o povară pentru bugetul local

Costurile salariale crescute pun și ele presiune pe bugetul local.

„Persoanele care lucrează ca însoțitori pentru persoanele cu handicap sunt angajații noștri, iar salariile lor au crescut. Anul trecut, salariul minim a fost majorat de două ori, iar de la 1 ianuarie 2025 a fost din nou majorat. Asta implică solicitări de creșteri salariale și din partea furnizorilor, și din partea firmelor și angajaților noștri”, explică primarul.

În ciuda dificultăților financiare, Buzăul își menține ambițiile de modernizare. „Trebuie să acoperim atât funcționarea orașului, cât și implementarea investițiilor deja contractate. Ar fi păcat să renunțăm la proiectele în derulare.”

Proiecte majore în derulare: transport ecologic și irigații

Printre proiectele prioritare ale municipiului Buzău se numără modernizarea transportului public și un proiect pilot pentru utilizarea apei uzate în agricultură.

„Vom achiziționa între 20 și 36 de autobuze electrice. De asemenea, avem un proiect unic la nivel național, care vizează utilizarea apei uzate de la stația de epurare a orașului pentru irigații. Uniunea Europeană ne obligă să facem acest lucru prin legislație, dar România nu a implementat încă astfel de măsuri. Vom încerca acest proiect-pilot la Buzău”, explică edilul.

Totodată, municipiul a fost selectat printre cele 10 orașe din România care au acces la proiectul M100 al Uniunii Europene, vizând tranziția la neutralitate climatică până în 2035.

„Vom avea acces la fonduri de peste 1 miliard de euro, împreună cu alte nouă orașe. Vom implementa proiecte de energie regenerabilă, reciclare și reconstrucție ecologică.”

O altă inițiativă de amploare vizează crearea celui mai mare sistem de irigații din România de după 1990.

„Vom încerca să construim un sistem care să acopere până la 30.000 de hectare, până la granița cu județul Brăila, utilizând atât apă din râul Buzău, cât și apă uzată de la stația de epurare a municipiului”, conchide primarul Constantin Toma.

Sursa FOTO: Facebook


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.