Bugetarii au ieșit în stradă miercuri, 2 iulie 2025, pentru a treia zi și amenință că blochează țara, dacă Guvernul nu renunță la tăierea veniturilor angajaților.
salariatii OSIM protestează contra tăierilor salariale FOTO: FB
Angajații de la Finanțe continuă protestele demarate luni, prin care contestă tăierea sporurilor, decizie luată de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar. De asemenea, bugetarii de la INS, Ministerul Mediului și de la Primăria București au întrerupt lucrul pentru un protest spontan.
„Salariații Ministerului Finanțelor, ANAF și unități subordonate continuă acțiunile de protest solicitând guvernanților să creeze instrumentele legale în așa fel încât colectarea veniturilor la bugetul national să devină cu adevărat o chestiune de siguranță și securitate națională. Evaziunea fiscală este o vulnerabilitate majoră, după cum spune CSAT, în primul rând din cauza legislației incoerente, inadecvate și impredictibile, în domenii precum: colectarea TVA, procedura insolvenței, prețurile de transfer”, semnalează Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe.
„Angajații sunt hotărâți să protesteze oricât va fi nevoie, chiar să oprească activitatea, dacă nici acum, sub amenințarea unui deficit bugetar excesiv și a unor măsuri care afectează toată populația, nu vor fi făcuți pași clari pentru a transforma Ministerul Finanțelor într-o instituție de siguranță și securitate națională”, se mai arată în comunicat.
Și salariatii OSIM protestează contra tăierilor salariale aplicate fara dialog social real.
„Sindicatul OSIM afiliat PUBLISIND se opune asa-ziselor reforme facute de Guvernul Bolojan strict pe spatele celor care muncesc. Acelasi guvern care mentine în continuare privilegiile si finantarile pe care partidele înteleg sa le protejeze cu toata forta si în pofida adâncirii deficitului bugetar”, a transmis Federatia Publisind.
De asemenea, angajații din fostele Agenții județene pentru Protecția Mediului au declanșat miercuri, 2 iulie 2025, proteste spontane, ca reacție la reorganizarea haotică și incompletă a Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP).
„Deși ANMAP a fost înființată oficial la 3 aprilie 2025, personalul fostelor instituții (Agenția Națională penru Protecția Mediului, Agențiile județene pentru Protecția Mediului și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate) nu a fost preluat nici până în prezent. Organigrama detaliată și regulamentul de funcționare, care trebuiau aprobate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor până la începutul lunii iunie, nu au fost înaintate de conducerea ANMAP, blocând astfel procedura legală de angajare a salariaților în noua structură”, au trasmis sindicaliștii.
Potrivit sindicaliștilor, această lipsă de acțiune a îngreunat activitatea instituțională și peste 2.000 de angajați trăiesc într-o stare de incertitudine profesională, fără contracte clare, atribuții stabilite sau siguranța locului de muncă. În paralel, de la 1 iulie, salariile au fost reduse cu sume nete între 300 și 500 lei, din cauza plafonării sporului pentru condiții periculoase la 300 lei brut.
Revendicări ale salariaților: aprobarea de urgență a organigramei și regulamentului ANMAP; preluarea efectivă a personalului în noua structură; restabilirea drepturilor salariale și a sporurilor aferente condițiilor de muncă; un calendar clar pentru reorganizarea reală, cu consultarea personalului din teritoriu.
Și Sindicatul MIPE Normalitate protestează astăzi contra taierilor salariale.
„Guvernul vrea absorbtie de fonduri europene, se lauda cu procentele de absorbtie a fondurilor, dar taie fără drept de apel drepturi salariale demotivând total personalul implicat! Strategii de reformă
Și Federația Sănătatea a anunțat proteste de stradă, după adoptarea OUG care taie sporurile.
„Personalul salariat din instituțiile publice poate primi un spor de până la 300 de lei brut lunar, proporțional cu timpul lucrat în condiții periculoase, vătămătoare sau grele. Acest plafon se aplică unitar pentru toți bugetarii, din toate categoriile instituționale”, arată comunicatul de presă al Federației Sănătate care face parte din Blocul Național Sindical.