Bulgaria este aproape de a-și atinge obiectivul vechi de decenii de a adera la uniunea monetară euro și de a aprofunda legăturile cu țările mai prospere din Europa de Vest, dar Guvernul bulgar se confruntă cu o reacție populistă împotriva trecerii la euro, în ajunul unei decizii cheie a Uniunii Europene.
Câteva mii de oameni s-au adunat la Sofia sâmbătă, cerând un referendum privind tranziția de la leva la euro.
Șeful partidului pro-rus Varazhdane, Kostadin Kostadinov, a spus mulțimii că „Bulgaria s-a ridicat și a declarat: Libertate, alegem leva bulgară!”
Temerile legate de inflație, sărăcie și necunoscut se amestecă cu dezinformarea răspândită pe rețelele de socializare care urmărește să întoarcă oamenii împotriva monedei euro.
Nemulțumirea se bazează pe sprijinul sporit pentru partidele populiste și anti-UE, exploatat de politicienii naționaliști și pro-ruși într-o țară care rămâne una dintre cele mai sărace și mai afectate de corupție din Europa, conform Associated Press.
„Adoptarea monedei euro ne va face să simțim pragul sărăciei. La urma urmei, prețurile vor fi în euro”, spune Tania Ignatova, o pensionară în vârstă de 78 de ani. „Bulgaria nu este pregătită pentru euro. Într-o zi s-ar putea să fim pregătiți, dar nu acum”, spune un alt pensionar, Mario Georgiev.
Un protestatar ține un steag național bulgar în spatele unui afiș cu leva bulgărească în timpul unei demonstrații împotriva intrării Bulgariei în zona euro la Sofia pe 31 mai 2025.
Președintele Rumen Radev a încurajat vocile anti-euro
Alți locuitori ai Bulgariei spun că țara beneficiază deja de apartenența la UE și nu contează care este moneda:
„Avem inflație acum și o vom avea în viitor”, spune Konstantin Bojinov, în vârstă de 26 de ani.
Cu scopul de a aprofunda integrarea europeană pe fondul tensiunilor geopolitice în creștere, Guvernul bulgar a solicitat o trecere în revistă a nivelului de îndeplinire a cerințelor privind inflația scăzută, finanțele publice solide și conformitatea juridică cu instituțiile UE.
Miercuri, Comisia Europeană va anunța rezultatele analizei. Dacă Comisia dă undă verde, alte state membre vor decide asupra candidaturii Bulgariei în săptămânile următoare.
La ultima trecere în revistă din 2022, Bulgaria a eșuat în ceea ce privește cerința privind inflația, dar inflația a scăzut de atunci.
Președintele Rumen Radev a încurajat vocile anti-euro propunând un referendum asupra monedei, invocând îngrijorările publice cu privire la inflație și puterea de cumpărare. Acest lucru a urmat unui protest din februarie, în care birourile Comisiei Europene din Sofia au fost stropite cu vopsea roșie și intrarea a fost incendiată.
Propunerea președintelui a fost respinsă de majoritatea pro-europeană din Parlament, care l-a acuzat pe Radev că acționează în favoarea Rusiei prin încercarea sa de ultim moment de a sabota adoptarea monedei euro.
Campaniile de dezinformare din străinătate au alimentat temerile legate de schimbările economice
Potrivit sondajului Eurobarometru al UE publicat săptămâna trecută, 50% dintre bulgari sunt împotriva adoptării monedei euro, în timp ce 43% sunt pentru.
Bulgaria a aderat la UE în 2007. Țările sunt de acord să adere la euro atunci când aderă la UE, dar până acum 20 din cele 27 de state membre au făcut acest pas. Croația a fost ultima care a trecut la euro în 2023.
Statul bulgar a fost afectat de instabilitate politică și corupție care au alimentat euroscepticismul în rândul celor 6,4 milioane de cetățeni.
Analiștii spun că campaniile de dezinformare din străinătate au alimentat temerile legate de schimbările economice care ar putea aduce și mai multă sărăcie.
Zeci de afirmații false ale oponenților zonei euro au fost publicate pe rețelele de socializare. O postare spune că UE intenționează să ia economiile oamenilor dacă nu le cheltuiesc într-o anumită perioadă. O alta susține că planurile de a introduce o versiune digitală a monedei euro fac parte dintr-un plan de a controla populația.
„Există o campanie puternică de spălare a creierului bulgarului de rând. Se răspândesc temeri iluzorii, minciuni sunt spuse în gros, fără scrupule și cu nerușinare”, a declarat Ognian Minchev, directorul Institutului pentru Studii Regionale și Internaționale din Sofia.
Un protestatar flutură steagul rusesc în timp ce mii de bulgari au ieșit sâmbătă pe străzile capitalei Sofia și a altor orașe mari pentru a protesta împotriva planurilor Guvernului de a adopta moneda euro și pentru a cere un referendum pe această temă. Sofia, sâmbătă, 31 mai 2025.
Riscurile și beneficiile trecerii la euro
Economiștii spun că aderarea la euro nu va aduce schimbări masive în economia Bulgariei pe termen scurt. Acest lucru se datorează faptului că Guvernul a legat leva de euro prin lege, la o rată fixă de o leva pentru 51 de eurocenți.
Aderarea la euro poate aduce costuri de împrumut mai mici, o mai mare ușurință în compararea prețurilor interne cu cele externe și elimină nevoia de a schimba bani în vacanțele într-o altă țară euro.
Mai mult decât atât, este un semn de integrare în UE și în economia sa. Statele membre ale zonei euro primesc un loc în comitetul de stabilire a ratei dobânzii al Băncii Centrale Europene.
Guvernul Bulgariei are o datorie foarte mică, de 24,1% din PIB – a doua cea mai mică din UE și cu mult sub nivelul de 60% din criteriile de aderare la euro. Acesta este un contrast puternic cu statul vecin Grecia, care a aderat la euro în 1999 cu datorii mari, ascunse prin tranzacții financiare complexe. Finanțele Greciei au declanșat în cele din urmă o criză la nivelul întregii zone euro.
Guvernul Bulgariei a fost „super conservator din punct de vedere fiscal… riscul ca Bulgaria să devină un risc fiscal pentru zona euro este în esență zero”, a declarat Zsolt Darvas, cercetător senior la institutul Bruegel din Bruxelles.
Temerile legate de inflație nu sunt complet nefondate.
Experiența din alte țări arată că „ori de câte ori există o trecere de la moneda națională la euro, există adesea un efect minor, dar de obicei este mai mic de 1%”, a spus Darvas.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …