Cartel ALFA îi cere lui Nicușor Dan să solicite transferarea unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator

0
3
cartel-alfa-ii-cere-lui-nicusor-dan-sa-solicite-transferarea-unei-parti-din-taxele-sociale-de-la-angajat-la-angajator
Cartel ALFA îi cere lui Nicușor Dan să solicite transferarea unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator

Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” cere, într-o scrisoare deschisă adresată Administrației Prezidenţiale și președintelui Nicușor Dan, să solicite Guvernului și Parlamentului „demararea procesului de transferare a unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator”.

Confederația „Cartel ALFA” a redactat o scrisoare deschisă adresata președintelui. FOTO Cartel ALFA

În numele membrilor de sindicat din cadrul Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA”, transmite, în scrisoarea deschisă, următoarele:

„Ne adresăm dumneavoastră, în calitate de garant al aplicării Constituției. Conform prevederilor Constituției României:

ARTICOLUL 80

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităților publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

ARTICOLUL 82

(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ:

«Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Legea fundamentală stabileşte expres şi obligațiile care revin statului din tratatele internaționale la care este parte, parte integrantă a dreptului intern:

ARTICOLUL 11

(1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligațţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.

(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.”

Transferul de taxe de la angajator la angajat efectuat prin OUG 79/2017 a creat un dezechilibru puternic în distribuția sarcinii fiscale între lucrători și capital, cu încălcarea Convenției nr 102 a Organizației Internaționale a Muncii. De reținut şi faptul că, în continuare, OUG 79/2017 Îşi exercită efectele fără a fi adoptată ca lege, printr-un abuz incalificabil al instituțiilor «democratice» ale statului.

În fața blocajelor tuturor instituțiilor statului român care au ca menire reprezentarea și apărarea drepturilor cetățenilor (inclusiv Avocatul Poporului), CNS Cartel ALFA s-a adresat în anul 2022 Organizației Internaţionale a Muncii, reclamând încălcarea Convenţiei nr. 102 din 1952 privind securitatea socială (norme minime), ratificată de România în anul 2009.

Pe data de 14 iunie 2025 a fost adoptată Decizia¹ privind Raportul Comitetului² înființat pentru examinarea plângerii formulate de CNS Cartel ALFA; referitoare la nerespectarea de către România a Convenției nr. 102 din 1952 privind securitatea socială (norme minime):

«29. Luând act de toate informațiile primite, Comitetul observă că, în România, contribuțiile totale de asigurare datorate de

angajații protejați depășesc 50% din totalul resurselor alocate prestațiilor acordate în temeiul Părților II, III, V şi VIII ale

Conventiei, pe care România le-a acceptat. Prin urmare, Comitetul solicită Guvernului să se asigure că totalul contribuțiilor de asigurare datorate de angajații protejați nu depăşeşte 50% din totalul resurselor alocate protecției angajaților, soților/soțiilor și copiilor acestora, în conformitate cu articolul 71 alineatul (2) din Convenție.

30. Comitetul reaminteşte importanța prevederilor articolului 71 alineatul (3) din Convenție și are încredere că Guvernul seva asigura că studiile și calculele actuariale necesare privind echilibrul financiar sunt efectuate înainte de orice modificare a prestațiilor, a ratei contribuțiilor de asigurare sau a impozitelor alocate pentru acoperirea evenimentelor neprevăzute.

31. În cele din urmă, Comitetul încurajează părțile să se angajeze în dialog social în vederea studierii și identificării unorsoluții adecvate privind finanțarea prestațiilor de securitate socială. Comitetul reaminteşte, de asemenea, Guvernului căare opțiunea de a beneficia de asistența tehnică a Biroului”.

„Urmăresc prezervarea profiturilor, în detrimentul bunăstării lucrătorilor”

Cu toate astea, spune Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, decidenții politici din Guvern, dar şi din Parlament – „sub influența lobby-iştilor din mediul de afaceri (unii dintre ei chiar angajați pe funcții importante la Guvern şi Preşedinție), care urmăresc prezervarea profiturilor, în detrimentul bunăstării lucrătorilor – nu țin cont de prevederile Constituției României, nici de deciziile Consiliului de Administrație a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) de nerespectare a unei Convenții OIM, ratificate”.

Argumentele aduse de Cartel ALFA

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA arată că, în conjunctura actuală, „cu măsuri excepționale de austeritate pentru reducerea deficitului excesiv, prin creșterea TVA și reduceri de venituri salariale; în lipsa repartizării echilibrate a măsurilor excepționale pentru reducerea deficitului excesiv pe diferitele componente ale societăţii; cu reforma deficitară a energiei, care are ca efect creşterea substanțială a prețurilor la energie electrică, alimentând financiar privilegiații sistemului, aşa-numiții băieții deştepţi; cu inflația galopantă, care scade puternic nivelul de trai al cetățenilor”, măsura propusă de sindicaliștii confederației este una necesară.

Demararea procesului de transferare a unei părți din taxele sociale de la angajat la angajator ar compensa, într-o anumită măsură, efortul cerut lucrătorilor şi ar conduce la reechilibrarea distribuției sarcinilor fiscale între lucrători și capital şi îndeplinirea unul dintre rolurile esențiale ale statului: asigurarea justiţiei sociale, arată Cartel ALFA.

„Vă solicităm expres să vă adresați Guvernului și Parlamentului solicitând acest demers: « demararea procesului de transferare a unei părţi din taxele sociale de la angajat la angajator»”, a transmis confederația sindicală.

 Amintim că Guvernul Bolojan şi-a asumat răspunderea, luni, în plenul comun al Parlamentului, pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Liderul AUR, George Simion, a anunțat, tot luni, în plenul Parlamentului, că depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan.