Case cu 5 lei în Italia? Ce se ascunde în spatele ofertei care a atras mii de europeni, inclusiv români. Celebrul vlogger a dezvăluit tot

0
1
case-cu-5-lei-in-italia?-ce-se-ascunde-in-spatele-ofertei-care-a-atras-mii-de-europeni,-inclusiv-romani.-celebrul-vlogger-a-dezvaluit-tot
Case cu 5 lei în Italia? Ce se ascunde în spatele ofertei care a atras mii de europeni, inclusiv români. Celebrul vlogger a dezvăluit tot

Sute de orășele din Italia au devenit celebre pentru casele vândute cu doar 1 euro (aproximativ 5 lei), o ofertă care sună incredibil de tentant. Însă, în spatele prețului simbolic se ascund capcane administrative, costuri ascunse și condiții stricte.

Celebrul vlogger Cosmin Avram, într-un videoclip devenit viral, explică pas cu pas ce trebuie știut înainte de a te entuziasma.

Oferta de un euro e reală, dar…

Clipul său filmat în Sardinia și Sicilia a strâns aproape 400.000 de vizualizări și aduce în fața publicului realitatea acestor locuințe „de vis”.

„Nu trebuie să fii italian pentru a profita de aceste oferte”, explică Avram. Este suficient să fii cetățean al unei țări din Uniunea Europeană și să ai peste 18 ani. Totuși, accesul la aceste case nu înseamnă doar o semnătură și un transfer de proprietate.

Majoritatea acestor locuințe sunt într-o stare jalnică – unele stau să cadă, au geamuri sparte și nu pot fi locuite fără o renovare serioasă. „Te poate costa mai mult renovarea decât casa în sine”, spune vloggerul, care estimează că o restaurare completă poate ajunge ușor la 50.000 – 60.000 de euro. La acești bani se adaugă alte 10.000 – 15.000 de euro în acte și taxe notariale.

De cele mai multe ori, casele provin din moșteniri complicate, în care mai mulți membri ai unei familii dețin câte o parte. Dacă nu se înțeleg sau nu mai au interes, aleg să le abandoneze. Iar primăriile încearcă acum să le valorifice.

„Statul italian nici măcar nu le vrea, pentru că întreținerea și reabilitarea lor ar costa prea mult. Așa că primăriile le scot la vânzare, în numele proprietarilor, cu un preț simbolic, în speranța că cineva le va renova și va revitaliza zona”, spune Cosmin Avram.

Ce trebuie să faci ca să cumperi o casă cu 1 euro

Pașii legali nu sunt imposibili, dar nici simpli:

  • Trebuie să completezi un dosar cu documentele cerute de primărie;
  • Să ai un proiect de renovare aprobat;
  • Să respecți un termen de finalizare (de regulă 1 an, dar poate ajunge și la 5 ani);
  • Să închei o poliță de garanție, cu o valoare între 1.000 și 5.000 euro, bani care îți sunt returnați doar dacă finalizezi lucrările la timp.

Cosmin avertizează, însă, că aceste oferte nu apar pe site-urile clasice de imobiliare și că trebuie să aplici direct prin site-urile primăriilor. De asemenea, atrage atenția asupra celor care promit „secrete” contra cost despre cum să obții mai ușor aceste case – „Sunt șarlatani. Nu plătiți nimic nimănui. Procesul este clar și gratuit dacă urmezi pașii oficiali”.

Pentru cei pasionați de agricultură, liniște, turism rural sau care caută o a doua locuință de vacanță, o astfel de investiție poate fi atractivă.

Însă, nu este pentru oricine. „Trebuie să fii realist. Nu o faci pentru profit rapid, pentru că nici nu ai voie să o vinzi înainte de 5 ani”, avertizează Cosmin.

În finalul clipului, vloggerul face și o referire interesantă la trecutul unor orașe din Sicilia: „Multe dintre aceste localități au fost cândva bastioane ale mafiei. De exemplu, în Corleone, pe vremuri își aveau baza liderii mafiei siciliene. Astăzi, orașul vrea să-și schimbe imaginea și oferă case la preț simbolic”.

Între oportunitate și povară financiară

Concluzia? Da, poți cumpăra o casă cu 5 lei. Dar, pregătește-te să investești în ea alte zeci de mii de euro.

Chiar dacă oferta pare de nerefuzat, realitatea este mult mai complexă. Casele de 1 euro din Italia pot deveni o oportunitate unică pentru unii, dar o povară pentru cei care nu sunt pregătiți pentru ceea ce urmează.

CITEȘTE ȘI:

Oraşul în care poți închiria o casă cu doar 1 EURO. O singură condiție trebuie să îndeplinească turiştii

ȘOCUL trăit de o familie de turiști care a închiriat o casă de vacanță în Spania care nu există: „Am intrat într-o panică absolută”

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.