Românii care vor să cumpere o locuință înainte de Crăciun și să înceapă anul 2025 în casă nouă trebuie să achite acum prețuri chiar și cu aproape 30% mai mari decât cei care au devenit proprietari spre finele lui 2023.
În plus, pe piață sunt tot mai puține proprietăți disponibile, dar tot mai mulți potențiali cumpărători.
Prețul mediu, peste 1700 euro/mp
Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a depășit, pentru prima oară, pragul de 1.700 euro/mp util. Anul acesta, avansul luat a fost de 14%, în media înregistrată la nivel național. Evoluții mai spectaculoase s-au înregistrat, însă, în marile orașe.
Dacă în 2017 prețul mediu solicitat pentru apartamente era de 1.000 de euro/mp, în doar 7 ani iată că apartamentele s-au scumpit cu 70%!
Cumpărătorii care vor să se mute în casă nouă în decembrie trebuie să se aștepte să achite, în medie, 3.114 de euro/mp util pe apartamentele din Cluj-Napoca finalizate începând cu anul 2020.
De departe, locuințele din Cluj-Napoca sunt cele mai scumpe din țară. În ultimul an, apartamentele noi de aici s-au scumpit cu 11%.
În schimb, cel mai mult s-au scumpit, pe segmentul nou al pieței imobiliare, apartamentele din București – cu 28%. În prezent, media este de de 2.142 euro/mp util în Capitală.
Pe piața imobiliară din Brașov, apartamentele aflate în clădiri finalizate începând cu anul 2020 sunt scoase la vânzare de către proprietari și dezvoltatori cu un preț mediu de 2.406 euro/mp util, cu 18% peste cel înregistrat acum un an.
În schimb, în Iași regăsim cele mai ieftine apartamente noi disponibile în marile orașe. Prețul mediu pe care îl achită ieșenii este de 1.733 euro/mp util.
Cât mai costă apartamentele vechi
În ceea ce privește segmentul vechi al pieței rezidențiale, putem spune că locuințele s-au scumpit cel mai mult în 2024 în Brașov – un avans de 20% luat anul acesta. Astfel, proprietarii au ajuns să scoată apartamentele la vânzare cu un preț mediu de 1.960 euro/mp util.
În ciuda acestei creșteri puternice, apartamentele vechi din Brașov nu sunt cele mai scumpe din România. Tot Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasament. Dacă luăm ca exemplu un apartament cu 2 camere și cu o suprafață utilă de 52 de metri pătrați, putem spune că diferență de preț dintre o locuință veche în Brașov și una în Cluj-Napoca este de circa 50.100 de euro.
Prețurile cerute de proprietari pentru apartamentele vechi scoase la vânzare au crescut cel mai puțin în Timișoara, respectiv cu 10%. S-a ajuns la o medie de 1.638 euro/mp; aproape ține și Constanța, 1.720 euro/mp util.
Penultimul loc în top este ocupat de Iași unde, în ciuda avansului puternic înregistrat la nivelul prețurilor, locuințele de pe segmentul vechi al pieței se vând în continuare cu mai puțin de 1.700 euro/mp util.
CITEȘTE ȘI: