Cât vor dura măsurile de austeritate. Vicepremierul Dragoș Anastasiu vorbește de o perioadă de 4 ani

0
2
cat-vor-dura-masurile-de-austeritate.-vicepremierul-dragos-anastasiu-vorbeste-de-o-perioada-de-4-ani
Cât vor dura măsurile de austeritate. Vicepremierul Dragoș Anastasiu vorbește de o perioadă de 4 ani

Miniștrii au discutat astăzi cele mai recente măsuri fiscale ce vizează corectarea dezechilibrelor bugetare. Vicepremierul Dragoș Anastasiu a transmis că pachetul confirmat ieri de premierul Ilie Bolojan ar putea fi aplicat pe o perioadă de până la patru ani, și nu doar un an și jumătate, așa cum se estima inițial.

Vicepremierul crede că măsurile ar putea dura 4 ani. FOTO: Facebook / Dragoș Anastasiu

„Eu sper din toată inima să nu crească și creșterea pe care o avem acum să fie doar o chestiune temporară. Ar fi iresponsabil să spun că exclud ceva. N-aş putea să spun aşa ceva decât dacă v-aş minţi. Pentru că nu putem să anticipăm ce se întâmplă. Credem că pachetul fiscal, discutat inclusiv cu finanțatorii noștri, cel puțin pe un an și jumătate, dar de fapt pe patru ani, este unul care ne aduce stabilitate”, a declarat Dragoș Anastasiu pentru Observator News.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a avertizat că datoria publică a crescut accelerat, de la 576 de miliarde de lei în 2021, la peste 1.100 de miliarde în 2025, conform prognozelor. Potrivit acestuia, există riscul suspendării fondurilor europene, atât cele de coeziune, cât și cele din PNRR, dacă nu sunt implementate măsuri corective urgente.

La rândul său, vicepremierul Tánczos Barna a subliniat că deficitul bugetar este nesustenabil fără măsuri de corecție, iar „atât Uniunea Europeană si agentiile de rating au spus că primele măsuri nu sunt suficiente, de aceea Guvernul a elaborat acest pachet”.

Măsuri cu impact imediat de la 1 august

Printre cele mai importante modificări fiscale care urmează să intre în vigoare de la 1 august 2025 se numără:

– Creșterea accizelor cu 10% la combustibili, țigări și alcool

– Reducerea indemnizațiilor pentru concediile medicale de scurtă durată

– Modificări în sistemul de co-asigurare la sănătate

– Tăieri de cheltuieli cu 10% în toate instituțiile statului, iar în companiile de stat – reduceri de până la 20%

– Reducerea numărului de șefi în aparatul bugetar și plafonarea indemnizațiilor acestora

Un „stat mai suplu”, dar consecințe pentru cetățeni

Guvernanții vorbesc despre un stat „mai suplu” și eficient, însă noile măsuri vor fi resimțite direct de cetățeni, prin creșterea costului vieții și reducerea unor beneficii sociale.

Al doilea pachet fiscal este prezentat drept o soluție pentru eliminarea inechităților și reașezarea sistemului bugetar, însă este clar că povara ajustărilor va fi suportată, cel puțin parțial, de populație.