Omul de afaceri și membru PNL Viorel Cataramă a precizat într-o intervenție la B1 TV că Guvernul României trebuie să transmită clar că nu va respecta decizia Curții Penale Internaționale privind arestarea lui Netanyahu. Marcel Ciolacu l-a invitat pe premierul Israelului în România.
Premierul l-a invitat pe omologul său în România FOTO Inquam Photos / George Călin
Viorel Cataramă l-a felicitat într-o intervenție pentru B1 TV pe premierul Marcel Ciolacu pentru că l-a invitat în România pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.
„Cred că Guvernul României ar trebui să facă un anunț foarte clar că nu va respecta această hotărâre a Curții Penale Internaționale. Partidul Republican, SUA au anunța că vor merge cu măsuri punitive până la arestarea tuturor celor care la Curtea Penală Internațională au dat această decizie, o decizie scandaloasă și care nu are nicio legătură cu dreptul internațional. Cred că Guvernul României face bine și îl felicit pe Marcel Ciolacu pentru această inițiativă și mai ales trebuie să declare cum au declarat și alte țări că în ceea ce îl privește pe prim-ministrul al Israelului, România nu va respecta hotărârea CPI. S-a mers prea departe cu politica woke, s-a mers prea departe cu politicile neomarxiste și acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem sub nicio formă să promovăm teorii antisemite”, a spus Viorel Cataramă la B1 TV.
Viorel Cataramă a revenit în aprilie anul trecut în PNL, după șase ani de la excluderea sa.
Premierul român Marcel Ciolacu l-a invitat pe Benjamin Netanyahu la o reuniune guvernamentală la București, deși premierul israelian riscă arestarea din cauza mandatului emis de Curtea Penală Internațională.
În 2024, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și fostul ministru al Apărării, Yoav Gallant, pentru presupuse crime de război comise în Gaza. Potrivit CPI, există „motive rezonabile să se creadă” că cei doi lideri israelieni au fost implicați în acțiuni ce constituie crime de război, inclusiv utilizarea foametei ca metodă de război, crime, persecuție și acte inumane împotriva populației civile din Gaza.
Deși Israelul nu este membru al CPI și a respins autoritatea acesteia, acuzațiile rămân în vigoare, iar Curtea a subliniat că mandatul de arestare este obligatoriu pentru statele care au semnat Statutul de la Roma, printre care se află și România. Fostul șef al diplomației europene, Josep Borrell, a afirmat că „statele semnatare ale Statutului de la Roma sunt obligate să pună în aplicare decizia instanţei. Acesta lucru nu este ceva opţional”. România, care a semnat Statutul de la Roma în 1999 și l-a ratificat în 2002, se află sub această obligație.