CCR a decis: Călin Georgescu nu poate candida. Judecătorii au respins cu unanimitate contestația suveranistului

0
11
ccr-a-decis:-calin-georgescu-nu-poate-candida.-judecatorii-au-respins-cu-unanimitate-contestatia-suveranistului
CCR a decis: Călin Georgescu nu poate candida. Judecătorii au respins cu unanimitate contestația suveranistului

CCR s-a întrunit marți pentru a discuta contestațiile depuse împotriva deciziilor BEC privind înregistrarea sau respingerea unor candidaturi la alegerile prezidențiale. Judecătorii au menținut decizia Biroului Electoral Central (BEC) și au decis că suveranistul Călin Georgescu nu poate să candideze, susțin surse apropiate ședinței. Decizia ar fi fost luată în unanimitate. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: George Simion a venit cu o primă reacție pe Facebook: Rușine! Rușine! Rușine! Nu ne veți învinge! Deja poporul român s-a trezit! Și va fi învingător! CG”, a scris șeful AUR.   

UPDATE: Judecătorii mențin decizia BEC și decid că suveranistul Călin Georgescu nu poate să candideze, potrivit unor surse citate de Digi24. 

UPDATE: Împotriva respingerii candidaturii lui Călin Georgescu au fost depuse 11 contestații, între care două depuse de Călin Georgescu. Celelalte 9 contestații au fost depuse de: Radu Elena, Chitic Mircea Victor Daniel, Craiu Ana, Narcis Viorel Florin, Popescu Norita, Albu Elena, Georgescu Cătălin, Rapcea Mihai și Tamalis Taloi Maria. 

Alte cinci contestații au fost depuse împotriva candidaturii lui Nicușor Dan, validată de BEC. Pe lângă Alexandru Pănișoară, ceilalți patru contestatari sunt: Secu Cristian Adrian, Antony Octavian Andre, Tănase Georgeta și Petria Eugeniu Dragoș. 

***

În cazul lui Georgescu sunt depuse la CCR peste 10 contestații privind respingerea de către Biroul Electoral Central (BEC) a înregistrării candidaturii acestuia. Una dintre sesizări a fost depusă chiar de către Călin Georgescu. 

Georgescu susține în contestația sa că, sub aspect procedural, nu au fost respectate toate condiţiile legale privind cvorumul de prezenţă, cel de vot şi procedura de desfăşurare a şedinţei și solicită ca instanţa constituţională să oblige BEC la comunicarea procesului-verbal al şedinţei Biroului din data de 9 martie, în care a fost adoptată decizia şi a fost întocmit procesul-verbal atacate prin contestaţie, pentru a se putea constata şi dovedi, astfel, neregularităţile de ordin procedural care atrag nulitatea absolută a deciziei BEC.

 „Întrucât nu au fost respectate toate condiţiile legale privind cvorumul de prezenţă, cvorumul de vot, procedura de desfăşurare a şedinţei şi procedura de adoptare, redactare şi publicare a Deciziei 18D/09.03.2025 a BEC şi a procesului-verbal întocmit de BEC din care rezultă data şi ora afişării acesteia – procesul-verbal nefiind nici măcar semnat -, în cauză sunt aplicabile dispoziţiile art. 174 şi urm. C. proc. civ., care atrag nulitatea absolută a deciziei şi a procesului-verbal antereferite”, se menţionează în sesizarea trimisă CCR.  

Potrivit acestuia, în întreg cuprinsul deciziei contestate, BEC a analizat „doar condiţii de fond suplimentare”, decurgând indirect din alte prevederi constituţionale decât cele la care legea însăşi face trimitere şi care au fost decelate, pe cale de interpretare, în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, în speţă Hotărârea 2/05.10.2024, care ar fi configurat „cadrul axiologic în care au loc alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României”.

Decizia BEC

Amintim că Biroul Electoral Central a invalidat, duminică seară, candidatura lui Călin Georgescu la prezidenţiale. Contestația deciziei BEC la CCR nu îl va ajuta însă să ajungă în cursa prezidențială din luna mai, potrivit foștilor judecători constituționali. 

Decizia de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu a venit duminică seară. BEC a invocat decizia de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă, dar si hotărârea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024. În motivarea dată, BEC punctează că hotărârea CCR din 6 decembrie 2024, prin care a fost anulat procesul electoral pentru alegerea președintelui României, dispunându-se reluarea în integralitate, arată modul în care candidatul s-a raportat la respectarea Constituției. 

De asemenea, este luată în considerare decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă. „Candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia ( expressis verbisprevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre şi imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituţionale actuale”, arată decizia BEC.   

ȘI candidatura lui Nicușor Dan, atacată 

Și candidatura lui Nicușor Dan, validată de BEC, este prevăzută de mai multe contestații. Alexandru Pânișoară, cel care a depus contestația împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) privind candidatura lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din mai 2025, rezumă într-o postare motivele pentru care a depus contestația, invocând faptul că Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea înainte de 1989.

„Dat fiind interesul public vă aducem la cunoştinţă că CNSAS a finalizat procedura de verificare a domnului Nicuşor Dan. În urma investigaţiilor în arhiva proprie şi a corespondenţei derulate cu partenerii instituţionali, nu au rezultat documente care să ateste calitatea de colaborator sau de lucrător al fostei Securităţi în ceea ce îl priveşte pe domnul Nicuşor Dan”, a precizat însă CNSAS.  

Cu toate acestea, Pânișoară declară că CNSAS nu a putut „infirma și nici confirma veridicitatea documentului”.

Judecătorii dezbat cu jandarmii la ușă

Judecătorii CCR dezbat sub presiunea mulțimii adunate afară, cu măsuri de securitate în plus luate de forțele de ordine. Jandarmii sunt prezenți inclusiv în interiorul clădirii, acolo unde jurnaliștii așteaptă deciziile. 

Amintim că respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, duminică seară, 9 martie, a fost urmată de un protest violent în Capitală.