Ce rol ar putea juca România pentru securitatea Ucrainei. Planurile schițate de diplomații europeni

0
1
ce-rol-ar-putea-juca-romania-pentru-securitatea-ucrainei.-planurile-schitate-de-diplomatii-europeni
Ce rol ar putea juca România pentru securitatea Ucrainei. Planurile schițate de diplomații europeni

România ar putea avea un rol important în efortul europenilor de a consolida prezenţa NATO în regiune şi a întări forţele desfăşurate în Europa de Est.

România ar putea face parte din soluţia pentru securitatea Ucrainei/FOTO: MApN

Franţa, care a lucrat îndeaproape cu Marea Britanie pentru a veni cu opţiuni, găzduiește joi lideri şi delegaţii din aproximativ 30 de ţări, parte a ceea ce a devenit o „coaliție a bunăvoinței” pentru a încerca să concretizeze unele idei, scrie Reuters.

În ultimele săptămâni, președintele Macron a arătat o dorință tot mai mare de a consolida sprijinul pentru Ucraina și de a reconstrui apărarea europeană, încă puternic dependentă de Washington.

Franța a înțeles „că este necesar să se colaboreze cu parteneri din afara Uniunii Europene, pentru a crea o masă critică de state care să poată dezvolta o abordare comună a apărării Europei”, a declarat Antonio Missiroli, fost secretar general adjunct al NATO pentru Provocările de Securitate Emergente.

Marți, secretarul general adjunct al ONU pentru operaţiuni de pace, Jean-Pierre Lacroix, a declarat că speculațiile privind o posibilă misiune de monitorizare a ONU în Ucraina sunt „foarte ipotetice” şi că orice planificare ar necesita un mandat, deşi „întrebarea este pusă tot mai frecvent”.

De asemenea, diplomații au declarat că Europa și-ar putea seta un obiectiv în a consolida țările vecine ale Ucrainei, cum ar fi România.

Premierul italian Giorgia Meloni a sugerat că, deşi aderarea la NATO nu este posibilă pentru Kiev, termenii tratatului de apărare reciprocă al NATO ar putea fi extinşi pentru a garanta că ţările vor ajuta Ucraina în caz de atac. Trimisul american Witkoff a declarat că acest subiect este deschis discuţiilor.

Un al treilea diplomat european a declarat că un astfel de pas ar oferi „cea mai mare garanţie de securitate pe care o poţi oferi la un cost mai mic” decât desfăşurarea efectivă de trupe în Ucraina.

Președintele interimar Ilie Bolojan, prezent la rândul său la summit-ul de la Paris, a afirmat că România va participa la discuțiile privind asigurarea securității pentru Ucraina după încetarea focului.

Cel puțin în perioada următoare, vor continua discuțiile legate de acest plan pe care Europa îl susține pentru a-și consolida apărarea, inclusiv pentru a susține ca, după încetarea focului în Ucraina, la care sperăm să se ajungă cât mai repede, să existe niște condiții asiguratorii, pentru a avea o securitate care să fie asigurată pentru Ucraina. Și, deci, România, chiar dacă, așa cum am mai spus, nu vom trimite sub nicio formă trupe în Ucraina, va participa la aceste discuții”, a afirmat Bolojan.