Compania națională Romgaz, deținută în proportie de 70% de statul român, cel mai mare producător de gaze naturale din țară, a făcut, joi, primele demersuri oficiale în vederea preluării combinatului Azomureș, așa cum anunțaseră atât șeful Romgaz, cât și ministrul Energiei și premierul Marcel Ciolacu. Unitatea industrială de la Târgu Mureș este cel mai mare producător de îngrășămite chimice pentru agricultură, care este și cel mai mare consumator de hidrocarburi din țară, cu o producție intermitentă în ultimii ani, din cauza prețului ridicat la gaze.
Oficialii Romgaz a lansat, joi, pe SEAP, un anunț de consultare a pieței înainte de lansarea unei licitații pentru cumpărarea de servici de consultanță în vederea cumpării combinatului Azomureș.
În esență, responsabilii Romgaz au publicat un caiet de sarcini în care detaliază așteptările sale din partea companiilor de consultanță, urmând să lanseze ulterior o licitație pentru achiziționarea serviciilor de consultanță necesare pentru evaluarea contractului de preluare a combinatului de la Târgu Mureș.
Potrivit anunțului publicat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), Romgaz vrea să consulte piața pentru „Servicii de consultanță pentru evaluarea, negocierea și achiziția unor active/activelor ce concură la activitatea de producție a Azomureș S.A.”.
Astfel, Romgaz solicită oferte de preț în vederea stabilirii valorii estimate pentru demararea procedurii de achiziție a serviciilor de consultanță prin intermediul SEAP.
Romgaz analizează posibilitatea de dezvoltare a afacerilor în domeniul industriei chimice
Potritvit caietului de sarcini, Romgaz, este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, vrea să își extindă activitatea, proces început în 2013 când a aasimilat centralea termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător de energie electrică. Compania este partener egal în proiectul de exploatare a gazelor în perimetrul de mare adâncime din Marea Neagră, Neptun Deep, și vrea să intre și pe piața furnizării de gaze pentru consumatorii casnici.
„Romgaz și-a asumat prin Strategia 2021–2030, printre altele, creșterea cotei de piață și diversificarea portofoliului. În acest sens, Romgaz analizează posibilitatea de dezvoltare a afacerilor sale în domeniul industriei chimice, intenționând să achiziționeze o serie de active/activele ce concură la activitatea de producție a Azomureș S.A. (luând în calcul toate produsele pe care Azomureș S.A. le poate produce cu activele pe care le deține) – denumite în continuare „activele țintă” sau „perimetrul tranzacției””, potrivit datelor din caietul de sarcini.
Propunerile sunt așteptate până pe 20 martie, când e și data limită pentru consultare.
„Trebuie făcută o analiză foarte concretă”
Directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, anunța recent, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2025, că Romgaz se uită cu atenţie către piaţa de îngrăşăminte din România şi analizează posibilitatea preluării combinatului Azomureş.
„Ne uităm la piaţa de îngrăşăminte din România. Automat un producător de gaze naturale ar avea o sinergie interesantă cu un astfel de activ. În acest moment suntem în perioada de consultare şi de evaluare a bunurilor din piaţă. Azomureş este un producător foarte important de îngrăşăminte din România şi poate avea o mare bucată din piaţă, însă trebuie făcută o analiză foarte concretă. Orice investiţie pe care Romgaz o face trebuie integrată în planul de afaceri pe următorii 10 ani”, a spus Răzvan Popescu, potrivit ZF.
Potrivit datelor oficiale, Azomureș este principalul producător de îngrășăminte chimice pentru agricultură din România, parte din grupul elvețian Ameropa din 2012. Platforma industrială este situată în Târgu Mureș și se întinde pe o suprafață de 100 de hectare și cuprinde un complex de instalații de producere a îngrășămintelor pentru agricultură – NPK, azotat de amoniu, nitrocalcar, uree granulată – și a unor produse industriale – melamină, uree tehnică, apă amoniacală, acid azotic și altele.
Capacitatea anuală de producție este de 1,8 milioane de tone de îngrășăminte, 75% din producție fiind livrată în piața locală, către distribuitori din România. Piața regională – Serbia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina – reprezintă câteva dintre opțiunile pentru export, la fel și țări de pe alte continente.
Din cauza prețurilor uriașe ale gazelor, Combinatul Azomureş a fost închis spre finalul lui 2021, s-a redeschis în vara anului 2023, apoi a funcționat cu întreruuperi și la capacitate redusă.
Anunțul CEO-ului Romgaz a fost aplaudat de premierul Marcel Ciolacu, înaintea sedinţei de Guvern din 28 februarie. „Romgaz vrea să preia cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din ţară. Susţin total proiectul, este cea mai bună soluţie pentru agricultorii noştri”, a transmis Marcel Ciolacu.
Și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a detaliat aceată posibilitate, în contextul discuțiile privind prețurilor ridicate la gaze, care afectează industria îngrășămintelor chimice din România.
În cadrul conferinței „EURO Industry SUMMIT”, organizată de Gândul, el a vorbit despre o posibilă soluție pentru repornirea producției la Azomureș și pentru asigurarea unui preț competitiv al gazului.
„În prezent, combinatele de îngrășăminte din Europa nu mai pot funcționa la prețurile actuale ale gazului, care sunt de peste 50-60 euro per megawatt-oră. Pentru a fi rentabile, ele au nevoie de un preț mult mai mic, în jur de 15-25 euro. O soluție pe care o explorăm este preluarea unui combinat important de către Romgaz. Astfel, Romgaz ar putea furniza gaz la un preț care să-i permită să vândă îngrășăminte la un preț competitiv”, a spus ministrul Energiei.
Sursa foto: Azomureș
Citiți și:
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …