China nu vede cu ochi buni legăturile tot mai strânse ale Rusiei cu Coreea de Nord, susține un oficial american

0
2
china-nu-vede-cu-ochi-buni-legaturile-tot-mai-stranse-ale-rusiei-cu-coreea-de-nord,-sustine-un-oficial-american
China nu vede cu ochi buni legăturile tot mai strânse ale Rusiei cu Coreea de Nord, susține un oficial american

China se simte din ce în ce mai inconfortabil în legătură cu angajamentul Coreei de Nord față de Rusia și consideră că această cooperare în creștere dintre Phenian și Moscova este enervantă, a declarat Kurt Campbell, adjunctul secretarului de stat al SUA.

Kim Jong Un, tot mai apropait de Vladimir Putin FOTO: EPA EFE

Secretarul de stat a intervenit într-o dezbatere în rândul partenerilor de securitate ai SUA din Asia cu privire la susținerea de către China a deciziei lui Kim Jong-un din Coreea de Nord de a trimite 10 000 de soldați să lupte pentru Rusia împotriva Ucrainei. Se spune că trupele nord-coreene sunt acum în interiorul Rusiei, scrie theguardian.com.

Există, de asemenea, îndoieli în cadrul Ministerului japonez de Externe cu privire la faptul că China sprijină trimiterea de trupe din Coreea de Nord. Oficialii spun că China a păstrat în mare parte tăcerea cu privire la această problemă și ar putea fi îngrijorată de faptul că complicitatea militară din Ucraina va contribui la un efort american de a forma o rețea de alianțe cu Coreea de Sud și Japonia în Asia de Est, pe care Beijingul o consideră deja ca având ca scop limitarea puterii sale.

Într-un gest rar, China a comunicat Japoniei că intenționează să îndepărteze o baliză instalată în zona economică exclusivă a Japoniei, în apropierea insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, administrate de Japonia. Deși pasul este mic, insulele sunt un punct sensibil între Japonia și China și este văzut ca simbol al unui efort de a-i încuraja pe cei din Japonia care nu doresc să fie atrași într-un conflict cu China condus de SUA.

În cadrul unui seminar recent la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un thinktank din Washington, Campbell a declarat: „Subiectul care devine din ce în ce mai incomod pentru interlocutorii chinezi este angajamentul RPDC (Coreea de Nord) cu Rusia.

În unele dintre discuțiile pe care le-am avut, se pare că îi informăm despre lucruri pe care nu le cunoșteau cu privire la acțiunile RPDC și sunt îngrijorați de faptul că încurajarea Rusiei ar putea determina RPDC să contemple acțiuni sau acțiuni militare care ar putea să nu fie în interesul Chinei.”

Acesta a adăugat: „China nu a intervenit în mod direct pentru a critica Rusia, dar credem că coordonarea tot mai strânsă dintre Phenian și Moscova îi neliniștește.”

Analiștii nu sunt însă de aceeași părere cu privire la existența unei fisuri substanțiale între China și Rusia.

Dennis Wilder, un fost director adjunct al CIA pentru Asia de Est și Pacific, a declarat: „Tăcerea radio din Beijing pe această temă este uluitoare. Nu există niciun cuvânt în presa chineză nici despre acordul strategic încheiat între Rusia și Coreea de Nord în vară, nici despre trimiterea de trupe. Cum explică China ce se întâmplă și cum ignoră la nivel internațional faptul că statul lor client luptă acum în Ucraina? Europenii vor fi supărați și nu vor fi supărați pe nord-coreeni, ci pe China. Dacă Rusia merge pe calea asistenței nucleare pentru Coreea de Nord, acest lucru va consolida alianțele americanilor în Asia de Est și poate va crea o adevărată NATO, astfel încât președintele Xi Jinping se află într-o situație foarte, foarte dificilă.”

Amiralul Samuel Paparo, comandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a declarat sâmbătă la forumul de securitate de la Halifax că relația dintre Rusia, China și Coreea de Nord are o „anumită simbioză tranzacțională”.

El a susținut că: „Coreea de Nord satisface nevoile de artilerie și rachete ale Rusiei, iar Rusia, în schimb, va furniza probabil tehnologie pentru rachete și submarine Coreei de Nord”. Acesta a adăugat că, în opinia sa, China a furnizat Rusiei 90% din semiconductori și 70% din mașini-unelte pentru a-și reconstrui mașinăria de război.

Andrew Shearer, directorul general al Biroului național de informații din Australia, a fost, de asemenea, sceptic cu privire la amploarea neliniștii Chinei.

Ideea de a crea tensiuni între Putin și Xi este destul de fantezistă și, dacă nu recunoaștem realitatea că Putin este încă în război în Ucraina doar datorită sprijinului militar, diplomatic și de dublă utilizare al Chinei, nu vom putea elabora strategii eficiente.”

Îndoielile cu privire la atitudinea Chinei sunt reflectate și în rândul observatorilor din Japonia. Prof. Emi Mifune, de la Facultatea de Drept a Universității Komazawa, a declarat: „Este imposibil ca China să nu fi știut ce plănuia Rusia. China nu-și poate permite să vadă Rusia pierzând împotriva Occidentului, iar dacă Rusia câștigă, aceasta contribuie la crearea unui avantaj propagandistic și a unui precedent pentru China în încercarea de a controla Taiwain”.

Aceasta a subliniat summitul China-Rusia din mai 2024 ca fiind un moment semnificativ în care China a obținut concesii din partea Rusiei, inclusiv în ceea ce privește accesul chinezesc de la râul Tumen la Marea Japoniei.

Profesorul Hideya Kurata, de la Academia Națională de Apărare din Japonia, consideră că poziția Beijingului nu este una de aprobare sau dezaprobare, ci una de disconfort. El a subliniat faptul că conflictul trebuie văzut în contextul deciziei Coreei de Nord de a abandona eforturile de reunificare a peninsulei coreene.

El a afirmat faptul că nord coreenii încearcă să construiască o scară de escaladare care începe cu arme nucleare tactice, se extinde la rachete balistice cu rază intermediară de acțiune care țintesc Japonia, rachete cu rază intermediară și lungă de acțiune care țintesc Guam și rachete balistice intercontinentale care ar putea ținti teritoriul continental al SUA. El a declarat că nu crede că SUA dispun de arme nucleare cu rază medie de acțiune pe uscat sau pe mare în regiune, care să acționeze ca un factor de descurajare pentru Coreea de Nord.