China răspunde remarcilor statelor G-7 privind “distorsionarea pieței”: “Comentarii IRESPONSABILE” și “amestec în afacerile interne”

0
5
china-raspunde-remarcilor-statelor-g-7-privind-“distorsionarea-pietei”:-“comentarii-iresponsabile”-si-“amestec-in-afacerile-interne”
China răspunde remarcilor statelor G-7 privind “distorsionarea pieței”: “Comentarii IRESPONSABILE” și “amestec în afacerile interne”

China a atacat Grupul celor Șapte pentru ceea ce a numit “interferență în afacerile sale interne” și a mustrat-o pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pentru că a criticat politicile economice ale Beijingului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Guo Jiakun, a formulat un protest oficial împotriva unei declarații emise de premierul canadian Mark Carney după întâlnirea G-7 din Alberta, care a cerut Chinei să „se abțină de la distorsiunile pieței și supracapacitatea dăunătoare”.

Miercuri, Guo a numit comentariile „iresponsabile”, „manipulatoare” și „o defăimare”.

Schimbul de replici a reaprins dezbaterea dacă produsele chinezești inundă piețele globale și amenință economiile altor state.

Dincolo de îngrijorările legate de politica comercială și industrială, liderii G-7 au discutat și despre „îngrijorările lor serioase cu privire la activitățile destabilizatoare ale Chinei în Marea Chinei de Est și de Sud și despre importanța menținerii păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan”, potrivit declarației, conform Bloomberg.

Guo a negat că ar exista vreo „supracapacitate și distorsiune a pieței” rezultată din acțiunile Chinei, spunând că astfel de afirmații sunt doar „o scuză pentru a practica protecționismul comercial” și pentru a suprima industria chineză.

Declarația „a interferat în afacerile interne ale Chinei și a încălcat principiile de bază ale relațiilor internaționale”, a adăugat el.

Guo a mustrat-o și pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat la reuniunea G-7 că lumea se confruntă cu un nou „șoc al Chinei”.

Von der Leyen, care este așteptată să viziteze China pentru o întâlnire la nivel înalt la sfârșitul lunii viitoare, a acuzat Beijingul că își folosește cvasi-monopolul din anumite sectoare „nu numai ca monedă de schimb, ci și ca armă pentru a submina concurenții din industriile cheie”.

„Pe măsură ce economia Chinei încetinește, Beijingul inundă piețele globale cu supracapacitate subvenționată pe care propria sa piață nu o poate absorbi”, a spus von der Leyen.

Comentariile lui von der Leyen au venit în timp ce Uniunea Europeană a refuzat să organizeze o întâlnire pe teme economice cu China din cauza lipsei de progrese în problemele comerciale.

Ca răspuns la remarcile lui von der Leyen, Guo a spus că „politica de subvenții industriale a Chinei a aderat întotdeauna la principiile deschiderii, corectitudinii și conformității”.

„Sperăm că UE poate colabora cu China pentru a crea împreună un mediu de afaceri deschis, transparent și nediscriminatoriu pentru a promova dezvoltarea comună și beneficiul reciproc al ambelor părți”, a spus el.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Beijingul condamnă CONFLICTUL dintre Israel și Teheran/ „China se opune oricărei încălcări a suveranității și securității teritoriale a Iranului”

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.