Uniunea Europeană va încerca să importe mai mult gaz din țări precum SUA, pentru a înlocui livrările de gaze din Rusia și va extinde mai rapid capacitățile de producție a energiei regenerabile pentru a reduce dependența generală de combustibili fosili, a declarat comisarul european pentru energie, Dan Jorgensen.
UE s-a angajat să renunțe la combustibilii fosili din Rusia până în 2027, ca răspuns la invazia din 2022 a Ucrainei. În timp ce livrările de gaze din Rusia au scăzut, UE și-a crescut importurile de gaz natural lichefiat rusesc anul trecut, arată Reuters.
„În loc să folosim banii contribuabililor, banii cetățenilor, pentru a plăti gazele acolo unde veniturile ajung în cufărul de război al lui Putin, trebuie să ne asigurăm că ne producem propria energie”, a declarat comisarul Jorgensen.
Acesta a mai spus că autoritățile de la Bruxelles pregătesc schimbări pentru a permite accelerarea construirii de noi capacități de producere a energiei regenerabile. Pentru încălzirea locuințelor și pentru industriile în care gazul nu poate fi înlocuit rapid cu electricitate, el a spus că UE își va intensifica eforturile de a-și procura gaze naturale din surse alternative.
„Este treaba mea să mă asigur că este ieftin și nu rusesc. Va mai fi nevoie de gaz și va trebui să găsim alte surse decât Rusia, iar asta poate însemna și un import mai mare din SUA”, a spus el.
Prețurile plătite pentru gaz în UE, tot mai mari
Prețurile de referință ale gazelor pe piețele europene au crescut săptămâna trecută la maximele ultimilor doi ani.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat înainte de preluarea mandatului că UE se va confrunta cu tarife comerciale dacă nu va importa mai mult petrol și gaze din Statele Unite.
Comisia Europeană nu cumpără direct gaze, dar a elaborat planuri pentru a semna angajamente cu furnizorii de GNL (gaz natural lichefiat) și de a lua în considerare investițiile în infrastructura de export de GNL în străinătate pentru a încerca să asigure mai multe contracte pe termen lung cu prețuri stabile, arată o serie de documente consultate de Reuters.
Conform legislației UE, contractele europene de gaze trebuie să se încheie până în 2049 pentru a se alinia la obiectivul Blocului privind schimbările climatice până în 2050.
Jorgensen a confirmat că Comisia Europeană lucrează la controale mai stricte ale pieței de gaz pentru a evita tranzacțiile speculative care cauzează creșteri ale prețurilor și va propune săptămâna viitoare „instrumente financiare” menite să decupleze prețurile cu amănuntul la energie de prețurile gazului.
Regulile UE înseamnă că, în ciuda expansiunii rapide a energiei regenerabile în Europa, prețul gazului continuă să stabilească prețul energiei pe care mulți consumatori europeni îl plătesc.
CITEȘTE ȘI:
Sursa foto: Profimedia
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul …