Uniunea Europeană trebuie să se adapteze noii realități comerciale globale și să fie pregătită să riposteze în faţa măsurilor protecţioniste ale altor ţări, inclusiv în faţa eventualelor măsuri dure impuse de Donald Trump odată ce va reveni la Casa Albă, a subliniat comisarul european pentru Industrie, Stéphane Sejourné.
Stéphane Sejourné, comisar european pentru Industrii/ FOTO:EPA/EFE
Într-un interviu acordat recent agenţiei Bloomberg, Sejourné a explicat că Uniunea Europeană trebuie să adopte o strategie de apărare activă a industriei sale, folosind atât instrumente ofensive, cât şi defensive. Printre acestea se numără posibile tarife vamale pe importurile din SUA, dar și sprijin financiar direct pentru companiile europene care ar putea fi afectate de măsurile protecționiste globale.
„Piaţa mondială devine tot mai protecţionistă, iar acest lucru pune industriile noastre în pericol, făcându-le necompetitive. Trebuie să acţionăm ferm. Acesta este sfârşitul automulţumirii europene”, a precizat oficialul european.
Sejourné, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene pentru Prosperitate şi Strategie Industrială, a mai adăugat că Uniunea Europeană are instrumente deja consolidate pentru a face faţă provocărilor economice și protecționismului, inclusiv răspunsuri la presiunile comerciale externe. De asemenea, el a evidențiat că speră să-l convingă pe Trump că un război comercial va dăuna și companiilor americane, limitându-le accesul pe piaţa europeană, un teritoriu de 450 de milioane de consumatori.
În paralel cu aceste măsuri, oficialul european a subliniat importanța consolidării pieței interne europene, cu accent pe sectoarele telecomunicațiilor și al finanțelor, afirmând că aceste domenii vor trebui să fie parte a unei dezbateri publice intense privind viitorul economic al Europei.
În ceea ce priveşte finanţările pentru sectorul industrial, Sejourné a exclus noi împrumuturi comune europene, dar a propus crearea unui fond de competitivitate care ar putea sprijini proiectele de infrastructură esenţiale pentru decarbonizarea industriei tradiţionale, cum ar fi siderurgia și industria auto. „Fără oțel, nu putem vorbi despre o industrie auto sau energie eoliană în Europa. Acest sector trebuie să fie vital pentru atingerea obiectivelor climatice”, a declarat Sejourné.
Comisarul european a mai precizat că una dintre principalele sale preocupări rămâne sprijinirea industriilor mari consumatoare de energie, cum ar fi oțelul și aluminiul, prin acorduri de ajutoare de stat și crearea de piețe de achiziții publice care să sprijine producția europeană „verde”.
În final, Sejourné a tras un semnal de alarmă asupra unei posibile escaladări a protecționismului global, având în vedere revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump, şi a cerut Uniunii Europene să fie pregătită pentru a contracara orice măsuri economice agresive care ar putea afecta economia europeană.
„Europa trebuie să depăşească naivitatea în politica sa economică”, a încheiat Sejourné, apelând la o unitate mai mare între cele 27 de state membre ale Uniunii pentru a răspunde noilor provocări comerciale.