Comisia Europeană a refuzat, vineri, să facă vreun comentariu specific privind cererea premierului ungar, Viktor Orban, de reluare a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, dar a subliniat că nu au existat creșteri semnificative de prețuri și că Bruxellesul va prezenta un plan privind accesul la energie mai ieftină.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a cerut Uniunii Europene să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a relua tranzitul de gaze rusești către Europa, într-o declarație făcută vineri.
„Le cerem să convingă Ucraina să reia tranzitul de gaze naturale”, a afirmat Viktor Orban.
În cadrul unei conferințe de presă a Comisiei Europene s-a pus problema atitudinii UE față de afirmațiile făcute de Viktor Orban, cu privire la creșterea prețului energiei în Ungaria, în contextul încheierii acordului de tranzit între Ucraina și Rusia.
”Nu o să fac o verificare cu privire la ce a zis premierul Orban. Noi am urmărit îndeaproape impactul încheierii tranzitului de combustibil în țările cele mai afectate și în statele membre care sunt cele mai afectate. Noi nu am văzut creșteri specifice sau vârfuri ale prețului combustibilului de la începutul anului. Piețele s-au împărțit, în mare parte, cu acest tranzit când au impus măsuri de protecție pentru prețul combustibilului, mergând înainte. Nu am văzut nimic care ar fi, în mod special, îngrijorător pentru noi”, a declarat Anna-Kaisa Itkonen, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
De asemenea, Anna-Kaisa Itkonen a dezvăluit că Uniunea Europeană încearcă să găsească o soluție pentru accesibilitatea prețului energiei.
”Acum, ideea este prețul ridicat pe consum, acesta este un lucru pe care l-am discutat în sala de presă de câteva ori, este ceva ce președintele Ursula Von der Leyen a menționat în toate declarațiile sale publice din ultimele două zile și asta este o problemă globală căreia îi acordăm multă atenție și vom adresa în detaliu planul propriu-zis pentru energia accesibilă care va fi prezentat în următoarele săptămâni și, desigur, având în vedere magnitudinea și importanța acestei încheieri a acordului de tranzit, suntem în contact continuu cu statele membre și cu țările care sunt cel mai afectate de asta”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.
Foto: Profimedia
Video: Comisia Europeană
Citește și:
Degradarea Muzeului Luvru/ MACRON este îngrijorat de situația complexului cultural