Condamnarea pe care ar fi primit-o Donald Trump dacă nu ar fi fost ales preşedinte al SUA

0
1
condamnarea-pe-care-ar-fi-primit-o-donald-trump-daca-nu-ar-fi-fost-ales-presedinte-al-sua
Condamnarea pe care ar fi primit-o Donald Trump dacă nu ar fi fost ales preşedinte al SUA

Președintele ales Donald Trump ar fi fost condamnat pentru încercarea ilegală de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, pe care le-a pierdut, dacă nu ar fi reușit să fie reales în cele din 2024, potrivit unui raport al Departamentului de Justiție remis Congresului.

Donald Trump, președintele ales al SUA FOTO: EPA-EFE

„Probele admisibile au fost suficiente pentru a obține și susține o condamnare la proces”, se arată în raportul întocmit de consilierul special Jack Smith.

Potrivit BBC, documentul de 137 de pagini a fost trimis Congresului după ce judecătoarea Aileen Cannon a permis publicarea primei din cele două părţi ale raportului lui Smith – cea privind cazul de interferenţă electorală.

Ea a ordonat o audiere în cursul săptămânii cu privire la publicarea părții din raport referitoare la acuzațiile că Trump a păstrat ilegal documente guvernamentale clasificate. Consilierul special, Jack Smith, a demisionat din funcție săptămâna trecută.

Jack Smith a fost numit în 2022 pentru a supraveghea investigațiile Departamentului de Justiție al SUA cu privire la Trump. Consilierii speciali sunt aleși de departament în cazurile în care există un potențial conflict de interese.

Trump a fost acuzat că a păstrat ilegal documente și, în unele cazuri, că le-a depozitat în camere din stațiunea Mar-a-Lago din Florida, reședința sa pe care o deține. În cazul interferenței, el a fost acuzat că a conspirat pentru a anula rezultatul alegerilor din 2020.

Ambele cazuri s-au soldat cu acuzații penale împotriva lui Trump, care a pledat nevinovat și a încercat să arunce acuzațiile ca fiind motivate politic.

Dar Smith a închis cazurile după alegerea lui Trump în noiembrie, în conformitate cu reglementările Departamentului de Justiție care interzic urmărirea penală a unui președinte în funcție.

Punctul de vedere al departamentului [de justiție] conform căruia Constituția interzice continuarea punerii sub acuzare și a urmăririi penale a unui președinte este categoric și nu se bazează pe gravitatea infracțiunilor imputate, pe soliditatea dovezilor guvernului sau pe meritele urmăririi penale, pe care biroul le susține pe deplin”, susține Smith.

Săptămâna trecută, judecătorul Cannon a oprit temporar publicarea întregului raport Smith, din cauza temerilor că acesta ar putea afecta cazurile a doi asociați ai lui Trump acuzați împreună cu el în cazul documentelor clasificate.

Walt Nauta, consilierul personal al lui Trump, și Carlos De Oliveira, administratorul proprietății de la Mar-a-Lago , sunt acuzați că l-au ajutat pe Trump să ascundă documentele.