Condițiile acordului SUA-Ucraina privind metalele rare, mai rele decât despăgubirile postbelice impuse Germaniei

0
2
conditiile-acordului-sua-ucraina-privind-metalele-rare,-mai-rele-decat-despagubirile-postbelice-impuse-germaniei
Condițiile acordului SUA-Ucraina privind metalele rare, mai rele decât despăgubirile postbelice impuse Germaniei

Administrația lui Donald Trump a oferit Ucrainei un acord privind mineralele rare în schimbul ajutorului militar, care este de obicei impus țărilor agresoare care au fost învinse într-un război. Condițiile acestui acord sunt cu mult rele ca cele impuse Germaniei și Japoniei după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit proiectului de acord marcat „Privileged and Confidential”, datat 7 februarie 2025, obținut de The Telegraph.

Volodimir Zelenski și DOnald Trump/FOTO:X

Într-o mișcare care a surprins complet autoritățile de la Kiev, Donald Trump a dezvăluit un plan secret care amenință să pună Ucraina într-o situație de neimaginat. Acesta cere ca țara să cedeze o proporție mult mai mare din PIB-ul său decât totalitatea datoriilor impuse Germaniei după primul război mondial.

Termenii acordului

Termenii contractului, care au ajuns la biroul lui Volodimir Zelenski în urmă cu o săptămână, înseamnă colonizarea economică a Ucrainei de către Statele Unite, stabilită legal pe o perioadă nedeterminată. Acesta prevede sarcina reparațiilor care nu pot fi îndeplinite”.

Conform documentului, Statele Unite vor primi 50% din veniturile obținute din extracția resurselor, precum și 50% din valoarea „tuturor licențelor noi acordate terților” pentru monetizarea viitoare a resurselor. Aceste venituri vor fi „sechestrate” în favoarea Statelor Unite.

„Această clauză înseamnă mai întâi plătește-ne pe noi și apoi hrănește-ți copiii”, a declarat o sursă apropiată negocierilor.

Acordul stipulează că „în cadrul tuturor licențelor viitoare, SUA vor avea primul drept de refuz de a achiziționa minerale de export”. Washingtonul va beneficia de imunitate suverană și va obține un control aproape complet asupra celei mai mari părți materiilor prime a Ucrainei.

Fondul „va avea dreptul exclusiv de a stabili metoda, criteriile de selecție, termenii și condițiile” tuturor licențelor și proiectelor viitoare în același spirit”, scrie publicația.

Președintele Zelenski însuși a propus ideea de a acorda SUA o miză directă în resursele de pământuri rare ale Ucrainei în timpul unei vizite la Trump Tower în septembrie, în speranța de a construi o relație pentru aprovizionarea continuă cu arme.

Probabil că nu se aștepta să i se dea condițiile care sunt impuse de obicei țărilor agresoare care au fost învinse în război. Sunt chiar mai dure decât sancțiunile financiare impuse Germaniei și Japoniei după înfrângerea lor în 1945, scrie publicația.

De fapt, termenii acestui acord îi depășesc cu mult pe cei impusi Germaniei prin Tratatul de la Versailles din 1919.

Prin comparație, despăgubirile impuse Republicii Weimar s-au ridicat la 132 de miliarde de mărci în aur (aproximativ 269 de miliarde de dolari în termeni moderni) și au fost ulterior reduse. În cazul Ucrainei, este de aproximativ 500 de miliarde de dolari.

Acordul propus de Trump nu oferă nicio asistență financiară Ucrainei, ci doar stabilește restricții și cerințe care ar putea împiedica dezvoltarea economică a țării, notează publicația.

Într-un interviu acordat Fox News, Donald Trump a spus că Ucraina „a fost în esență de acord” să transfere 500 de miliarde de dolari.

„Au un teren extrem de valoros în ceea ce privește metalele rare, în ceea ce privește petrolul și gazele, în ceea ce privește alte resurse”, a spus el.

Trump a avertizat că Ucraina va fi „înmânată lui Putin pe un platou” dacă va refuza aceste condiții.

„Ucraina nu poate satisface cererea lui Trump de 500 de miliarde de dolari într-un interval de timp rezonabil. Dar, mai important, este corect să tratăm astfel o națiune victimă, care deține prima linie pentru democrațiile liberale de trei ani, sacrificând resurse enorme?

Cererea lui Trump este o constrângere cu pumn de fier din partea unui stat neo-imperial împotriva unei națiuni mai slabe puse la zid”, subliniază The Telegraph.

Pe 17 februarie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este interesată să semneze un acord cu Statele Unite privind utilizarea mineralelor naturale, dar numai după ce acesta va fi finalizat astfel încât să țină cont de interesele cheie ale țării.

Potrivit relatărilor din presă, administrația Trump a oferit Ucrainei să acorde Statelor Unite 50% de proprietate asupra mineralelor din pământurile rare ale țării, dar Zelenski a refuzat să semneze documentul. Casa Albă a numit decizia „ mioapă ”.

Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessant, a sosit la Kiev pe 13 februarie pentru a discuta despre parteneriatul economic cu Ucraina. Zelenski a anunțat apoi că Statele Unite au predat Kievului primul proiect al unui „acord de parteneriat”, care ar presupune investiții în resursele minerale ale Ucrainei în schimbul asistenței suplimentare.

Zelenski a amânat semnarea

Pe 14 februarie, întâlnirea dintre Zelenski și Vance de la München a fost amânată pentru a oferi SUA posibilitatea de a lucra la proiectul de memorandum de parteneriat, pe care Ucraina l-a finalizat și l-a predat americanilor.

Cu o cerere care depășește orice așteptări, Trump vizează o parte semnificativă din economia ucraineană, iar acest lucru nu face decât să sporească panica deja existentă în rândul oficialităților de la Kiev. Într-un moment în care Ucraina se află într-o luptă acerbă pentru supraviețuire economică și militară în fața agresiunii ruse, perspectiva unei cerințe financiare din partea Statelor Unite de o asemenea amploare ar putea pune capăt visului unei economii autonome.

Surse apropiate de administrația americană susțin că Trump consideră că Ucraina ar trebui să acorde acest „dividend economic” drept contrapartidă pentru sprijinul militar și economic acordat de SUA în ultimii ani. Acest plan ar urma să creeze un precedent periculos, având în vedere că daunele de război cerute Germaniei după înfrângerea din 1918 au fost considerate deja o povară uriașă, care a contribuit la instabilitatea economică și politică a perioadei interbelice.

În fața unei astfel de presiuni, autoritățile de la Kiev se află într-o poziție extrem de vulnerabilă. Ucraina, deja în criză profundă din cauza conflictului cu Rusia, ar trebui să facă față unei cerințe financiare care ar putea depăși orice posibilitate de negociere pe termen scurt.

Mai mult decât atât, această solicitare americană ar putea însemna o reducere semnificativă a suveranității economice a Ucrainei. Aceasta ar fi o lovitură grea, având în vedere că, până acum, Kievul se străduia să-și păstreze independența în fața presiunilor externe, în special din partea Moscovei, dar și în fața influenței occidentale.

Măsurile cerute de Trump vor lăsa o amprentă de lungă durată asupra relațiilor dintre Ucraina și Statele Unite. În timp ce administrația americană justifică aceste cerințe prin nevoia de a asigura stabilitatea financiară și militară a regiunii, la Kiev domnește o neliniște adâncă, iar viitorul economic al țării rămâne, în continuare, în mare parte incert.