Războiul care macină Ucraina de mai bine de trei ani scoate la iveală o piesă de echipament despre care, până de curând, mulți credeau că aparține mai degrabă legendelor din epoca sovietică decât realității.
Cuțitul special al cercetașului rus/FOTO:Fucus.ua
Militarii din cadrul companiei de cercetare a Regimentului 225 de Asalt al Forțelor Armate Ucrainene au neutralizat o unitate de recunoaștere rusă în apropierea regiunii Sumî. Printre echipamentele capturate s-a numărat un obiect cel puțin curios: un cuțit de cercetaș sovietic, cu un mecanism de tragere încorporat în mâner – o armă care îmbină tăișul cu glonțul, scrie focus.ua.
Comandantul unității, Oleg Șiriaiev, expert în lupta corp la corp, a mărturisit că este prima dată când vede un astfel de exemplar în realitate. Soldații au publicat în data de 30 iunie pe canalul lor de Telegram un clip video în care prezintă acest cuțit „hibrid”.
„Am crezut mult timp că este doar un mit sovietic – un cuțit care poate trage. Dar când am pus mâna pe el și ne-am convins că este cât se poate de real”, au transmis membrii unității.
În imagini se observă clar: arma are lamă ascuțită, funcție de clește și un mecanism de tragere unic, prevăzut cu siguranță, pentru un foc unic.
O armă de nișă, gândită pentru infiltrare
Potrivit militarilor ucraineni, modelul prezentat este cunoscut oficial sub numele de „Cuțitul Cercetașului Special” (NRС), o creație a industriei militare sovietice din anii ’70. A fost produs la fabrica de armament din Tula și era destinat în mod special unităților de cercetare și diversiune.
NRS-ul este o armă combinată, cu o lamă de bună calitate, dotată și cu o mică pânză de fierăstrău, capabilă să taie bare metalice de până la 1 cm grosime. Mecanismul de tragere are o bătaie eficientă de până la 25 de metri – un detaliu semnificativ pentru operațiuni silențioase sau de infiltrare.
Nu este pentru prima dată când armata ucraineană capturează echipamente rare sau neobișnuite de la trupele ruse. În februarie, în spațiul online au circulat imagini cu o mitralieră experimentală TKB-521, aflată și ea în dotarea trupelor ruse, dar puțin cunoscută chiar și printre colecționari.
Tot în aceeași perioadă, Centrul de Comunicare Strategică al Armatei Ucrainene relata, nu fără umor, că soldații ucraineni au „capturat” o saună rusească, în stare perfect funcțională.