Crin Antonescu, despre pensiile speciale: „Cei care intră în magistratură vor trebui să iasă la pensie la 65 de ani”

0
2
crin-antonescu,-despre-pensiile-speciale:-„cei-care-intra-in-magistratura-vor-trebui-sa-iasa-la-pensie-la-65-de-ani”
Crin Antonescu, despre pensiile speciale: „Cei care intră în magistratură vor trebui să iasă la pensie la 65 de ani”

Candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, spune că cei care intră în magistratură vor trebui să iasă la pensie la 65 de ani.

Crin Antonescu. FOTO Captură Facebook

Să terminăm odată cu pensiile speciale din magistratură, cu vârste de pensionare diferite, pentru că vreau să există un principiu de echitate pentru cetățenii acestei țări”, a exclamat Crin Antonescu.

Afirmația a fost făcută luni după amiază, la finalul ședinței Coaliției.

Magistrații care vor intra în magistratură, cei care vor începe cariera în magistratură, trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, ca toți ceilalți cetățenii acestei țării. Am cerut acest lucru coaliției, s-a acceptat acest principiu” a spus candidatul coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale.

Antonescu s-a referit la cea de-a doua variantă de lucru prezentată, recent, de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, cea privind modificarea stagiului de cotizare la pensionare, însă a vorbit despre cei nou-intrați, nu și despre cei care se află de deja în magistratură și care care speră la pensii speciale.

„Este vorba de pensiile speciale din magistratură și de vârsta de pensionare în magistratură. Detalii despre această lege veți afla începând de mâine. Ceea ce am vrut să vă anunț este că am cerut acest lucru coaliției și coaliția l-a acceptat”, a mai spus Antonescu.

Amintim că Marcel Boloș a declarat, în urmă cu câteva zile, că există două variante în lucru pentru reforma pensiilor speciale, o condiție esențială din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

O primă variantă de lucru a guvernului ar fi impozitarea progresivă a pensiilor care depăşesc un anumit prag, care va fi stabilită pe baza unor simulări ale Ministerului de Finanţe, astfel încât să se asigure echitatea între beneficiarii din sistemul public de pensii.

„Luăm în calcul impunerea unui anumit procent de impozitare a pensiilor care depășesc un prag stabilit. Această măsură face parte din reforma fiscală, întrucât avem un jalon dedicat în PNRR. Pragul exact va fi determinat pe baza simulărilor realizate de Ministerul Finanțelor, pentru a asigura echitate între beneficiarii din sistemul public de pensii”, a explicat, atunci, Marcel Boloș.

Ajustarea procentului și stagiului de cotizare

Cea de-a doua variantă a fost propusă de experții Băncii Mondiale și vizează modificarea procentului și a stagiului de cotizare la pensionare.

 „A doua variantă este cea pe care experţii Băncii Mondiale au elaborat-o în ceea ce priveşte procentul care se primeşte sub formă de pensie din venit la data pensionării. Acum este 85% din acest venit brut realizat şi stagiul de cotizare luat în calcul este de 5 ani. În acest context, discutăm de un procent şi un stagiu de cotizare ajustat, dar şi aici trebuie să definitivăm simulările împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene”, a mai explicat el.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a avertizat că, în cazul în care România nu adoptă o soluție echitabilă pentru pensiile speciale, riscă să piardă 231 de milioane de euro din PNRR.