Candidatul coaliției de guvernare în alegerile prezidențiale din luna mai, Crin Antonescu, a reacționat după ce Curtea Constituțională a respins contestaţia lui George Simion şi a dat undă verde legii care permite doborârea dronelor ruseşti care încalcă spaţiul aerian al României.
Crin Antonescu l-a acuzat pe Simion că face jocul Rusiei FOTO George Călin
„George Simion pierde. România câștigă. Curtea Constituțională a respins contestația lui Simion și a dat undă verde legii care permite armatei române să doboare dronele rusești care încalcă spațiul nostru aerian”, a scris Crin Antonescu pe pagina sa de Facebook.
Acesta l-a acuzat pe președintele AUR, George Simion că a „pus în pericol securitatea națională, făcând astfel jocul Rusiei” prin atacarea acestei legi.
„Legea e simplă: dacă intră drone inamice peste graniță, România are dreptul să se apere. Fără proceduri birocratice, fără permisiuni speciale, fără frică. Așa câștigăm războiul cu haosul extremiștilor: cu legi clare, instituții care funcționează și un stat care își apără cetățenii”, a mai scris Crin Antonescu.
Reacția vine după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizările AUR, SOS și POT privind legea care permite României să doboare drone care intră ilegal în spațiul nostru aerian și cea referitoare la desfășurarea misiunilor pe timp de pace.
Proiectele privind doborârea dronelor și misiunile militare pe timp de pace au fost criticate de reprezentanții AUR, S.O.S. România și POT, care au susținut că sunt anticonstituționale.
Cele două inițiative legislative au fost adoptate decizional în Senat pe 26 februarie, după dezbateri aprinse cu membrii partidelor suveraniste.
Proiectul de act normativ stabilește măsuri specifice și adaptate riscurilor și amenințărilor activităților aeronautice neautorizate și a celor de intrare neautorizată în spațiul aerian.
„Actul normativ va crea un nou cadru de cooperare și coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a spațiului aerian național, fără a fi afectate atribuțiile și responsabilitățile specifice ale acestora”, arată expunerea de motive a inițiativei.
Conform datelor MApN începând din data de 5 septembrie 2023, când au fost identificate primele fragmente de drone și până la mijlocul lunii ianuarie, pe teritoriul României au fost identificate 12 situații, din care 11 în județul Tulcea.