Crin Antonescu susține înființarea unei armate UE. Candidatul a fost huiduit la Iași de susținătorii lui Călin Georgescu

0
2
crin-antonescu-sustine-infiintarea-unei-armate-ue.-candidatul-a-fost-huiduit-la-iasi-de-sustinatorii-lui-calin-georgescu
Crin Antonescu susține înființarea unei armate UE. Candidatul a fost huiduit la Iași de susținătorii lui Călin Georgescu

Candidatul la prezidenţiale al coaliţiei de guvernare, Crin Antonescu, a declarat, a mers la Iași pentru o serie de întâlniri cu oameni de afaceri, primari și parlamentari locali. El a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre problema înfiinţării unei armate a Uniunii Europene.

Antonescu ar fi de acord ca UE să aibă propria armată FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

El a declarat în cadrul unei conferinţei de presă că dacă va fi ales preşedinte al României ar pune în discuţie cu forurile naţionale şi europene abilitate problema înfiinţării unei armate a Uniunii Europene.

„UE ar fi o superputere, este oricum, dar ar fi pe deplin o superputere de talia SUA şi Chinei, un super jucător global, pentru că acum văd că se pun deja pe faţă în termeni de forţă, dacă ar avea două lucruri: o armată, o politică de apărare comună, coerentă, şi o politică externă. Europa nu are aceste lucruri. Are un comisar pentru politică externă, are, iată, acum, şi portofoliul Apărării, dar, evident, nu are o politică, măcar un embrion de armată comună”, a răspuns Crin Antonescu atunci când a fost întrebat de jurnalişti dacă în calitatea sa de candidat la alegerile prezidenţiale consideră necesară înfiinţarea unei armate a Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

„Nimic nu poate împiedica SUA”

Candidatul PNL, PSD şi UDMR la Preşedinţia României a susţinut că nimic nu poate împiedica sau obliga SUA să îşi retragă armata din UE.

„Cred că ar trebui să ne gândim deja la asta, pentru că nu mai e niciun secret pentru nimeni că noi dorim, şi sunt convins că parteneriatul transatlantic va rămâne, că SUA şi UE, nu SUA sau UE înseamnă viitorul. Dar sub forme noi. În momentul în care constatăm că dependenţa Europei occidentale de protecţia militară americană, odată constantă a istoriei Occidentului european după al Doilea Război Mondial, poate fi suspendată. Nimic nu poate împiedica, nimic nu poate obliga SUA să spună: ‘noi avem nevoie de toate efectivele noastre în altă parte; nu e rentabil să vă protejăm pe voi, fiţi sănătoşi!'”, a afirmat Crin Antonescu.

„Europa are potenţialul demografic”

În opinia sa, Europa are potenţial demografic, economic şi tehnologic pentru înfiinţarea unei armate a UE.

„Europa are potenţialul demografic, Europa are de trei ori populaţia Rusiei, de exemplu, Europa are potenţialul economic, Europa are un PIB şi în absolut şi pe cap de locuitor comparabil cu al SUA şi al Chinei, Europa are potenţialul tehnologic de a avea măcar o forţă militară care să ne apere. Trebuie să o creăm”, a precizat Crin Antonescu.

El a adăugat că dacă va deveni preşedinte, îşi va expune în Consiliul European punctul de vedere în această privinţă.

„Ar trebui să luăm foarte în serios această chestiune, ca să nu ni se mai întâmple ceea ce ni se întâmplă azi. Sigur, o asemenea chestiune înseamnă mai multe informaţii, pe care acum nu le am, mai multe consultări în interiorul ţării şi în afară cu parteneri europeni”, a menţionat Crin Antonescu.

Huiduit de susținătorii lui Călin Georgescu

Candidatul coalitiei de guvernare la Alegerile Prezidentiale, Crin Antonescu, a participat la o intalnire cu primari si lideri politici locali din judetul Iasi.

Înainte de a susține conferința de presă, acesta a fost huiduit de mulțimea de oameni adunată în fața clădirii unde urmau să aibă loc întrevederile.

Crin Antonescu l-a criticat în mai multe rânduri pe fostul candidat independent Călin Georgescu, pe care l-a acuzat că „face jocul Rusiei, foarte clar, că vrea, că nu vrea”.