Analistul politic Cristian Pîrvulescu trage câteva concluzii după ce PSD a decis să se retragă din coaliție. Potrivit acestuia, decizia a dus doar la o adâncire a crizei politice.
Cristian Pîrvulescu, despre retragerea PSD din coaliție/FOTO: Arhivă
„Asta înseamnă că PSD va avea candidat la prezidenţiale.
Doi – optează pentru un guvern de serviciu.
Trei – împinge întreaga responsabilitate pe umerii lui Iohannis şi a PNL, acest partid fiind obligat, într-un fel sau în altul, să facă front comun cu Iohannis, chiar dacă nu vrea să îşi asume susţinerea lui Iohannis, în condiţiile în care ştim de ultimatumul USR.
Consecinţele sunt o adâncire a crizei, iar PNL va avea întreaga responsabilitate a următoarelor luni de guvernare, ceea ce îl va costa enorm„, a declarat, joi, pentru AGERPRES, profesorul Cristian Pîrvulescu.
Totuși, analistul politic nu crede că Marcel Ciolacu va fi neapărat candidatul din partea PSD la prezidențiale, „dar, în funcţie de evoluţii, se poate să se întâmple şi asta”.
„Este evident că opţiunea PSD este una pentru un guvern de tranziţie, până după alegerile prezidenţiale. Acestea vor face o descriere mai exactă a câmpului politic din România şi, pe această bază, noul preşedinte, cine va fi, va putea stabili o formulă de guvernare care să fie mult mai puternică, să nu fie rezultatul unei conjuncturi pe care, oricum, USR o folosea electoral. Deci, PSD reacţionează folosind, la fel, electorat şi extrăgându-se„, a explicat el.
De asemenea, Pîrvulescu a subliniat că retragerea PSD nu este cel mai rău lucru, deoarece o guvernare a social-democraților din opoziție înseamnă o opoziție puternică.
„Cristian Pîrvulescu a punctat că, „din punct de vedere al democraţiei, nu este cel mai rău lucru ce se întâmplă acum”. „Pentru că PSD în opoziţie înseamnă o opoziţie puternică, guvernul este slab, este foarte adevărat şi, pe de altă parte, PSD spune: ‘bun, la final de mandat, suplimentarea pe care o mai are, Iohannis şi PNL să suporte toate consecinţele, pentru că, până la urmă, sunt cei care au iniţiat acest proces. Complicat. Pentru PNL e foarte complicat„, a subliniat profesorul Cristian Pîrvulescu.