CSM avertizează asupra unui blocaj grav în justiție, cauzat de refuzul sau întârzierea semnării decretelor de pensionare și numire a judecătorilor de către președintele Nicușor Dan și îi trimite acestuia o scrisoare deschisă.
CSM acuză că nesemnarea decretelor de pensionare a dus la blocaje în instanţă. FOTO: arhivă
Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenția asupra unei situații fără precedent, „care afectează grav funcționarea instanțelor din România”, generată de refuzul sau întârzierea semnării decretelor de pensionare și a decretelor de numire în funcție pentru judecători.
În prezent, este vorba despre 51 de decrete care nu au fost semnate (din care 50 nesemnate și unul pentru doamna judecător care a împlinit 70 de ani și care a fost publicat pe 5 iulie), situație ce a creat un blocaj inexplicabil în derularea procedurilor legale, fără ca Administrația Prezidențială să prezinte vreun argument care să justifice această întârziere, potrivit scrisorii deschise adresate de CSM președintelui Nicușor Dan.
„Respectarea Constituției României și a legilor reprezintă fundamentul democrației și al statului de drept în țara noastră, iar importanța conformării oricărui subiect de drept la exigențele cadrului normativ este subliniată chiar de Legea fundamentală, care, prin art. 1 alin. (5), statuează cu valoare de principiu faptul că „În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie.”
Așadar, orice entitate, indiferent că este publică sau privată, are obligația de a respecta și a aplica întocmai legile statului român. În privința autorităților publice acest fapt este cu atât mai pregnant în condițiile în care modul în care acestea se raportează la lege constituie și un exemplu pentru cetățeni și pentru entitățile private, în general.
Pe aceste premise, ne adresăm dumneavoastră în contextul în care actul numirii în funcția de judecător, cât și de menținere în această funcție, se realizează de către Președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, iar în desfășurarea mandatului prezidențial trebuie să fie respectate rigorile Constituției și ale cadrului legal, fără precedent și fără interpretări arbitrare ale Administrației Prezidențiale.
În concret, în adresa transmisă cu ocazia consultării Administrației Prezidențiale 29 aprilie, s-a cerut menținerea în funcție a judecătorilor și procurorilor de numire în această funcție.
Potrivit art. 125 alin. (2) din Constituție și art. 52 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, numirea în funcție a judecătorilor de către Președintele României la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii și a fost eliminată vârsta maximă de 70 de ani până la care puteau fi menținuți în activitate, întrucât a fost îndeplinită vârsta maximă de 70 de ani până la care puteau fi menținuți în activitate, aceasta cerere funcție.
În toate celelalte situații, procedurile de numire și eliberare din funcție nu au fost finalizate în vreun fel, iar acest fapt este inexplicabil, nefiind oferit vreun argument din partea Administrației Prezidențiale, care să îl justifice.
Tergiversarea, fără nicio explicație, a acestor proceduri generează consecințe negative în activitatea instanțelor, întrucât judecătorii pentru care s-a propus eliberarea din funcție nu mai pot participa la ședințele de judecată, iar până la eliberarea din funcție posturile acestora nu pot fi ocupate de alți judecători, fapt care perturbă semnificativ procedurile judiciare.
În egală măsură, activitatea instanțelor este afectată și prin întârzierea numirii în funcție a persoanelor propuse de Consiliul Superior de Magistraturii, în condițiile în care sunt bine cunoscute dificultățile cu care se confruntă instanțele judecătorești din perspectiva resurselor umane.
Pe de altă parte, sunt vătămate și drepturile persoanelor cu privire la care s-a propus numirea sau eliberarea din funcție, a căror aşteptare legitimă în legătură cu derularea firească a acestor proceduri este prejudiciată, fără niciun fel de explicație, deși toate condițiile prevăzute de lege sunt îndeplinite.
Dat fiind faptul că situația prezentată trebuie rezolvată cu celeritate, vă solicităm să dispuneți măsurile necesare pentru finalizarea acestor proceduri, astfel încât să fie restabilită o situație de legalitate și normalitate, firească atât pentru sistemul judiciar, cât și pentru persoanele vizate”, i-a transmis CSM preşedintelui Nicuşor Dan.