Ultimele discuții din spațiul public readuc în atenție un tip de teorii ale conspirației despre care analiștii afirmă că reprezintă un discurs „mutat dintr-o parte în alta” de-a lungul anilor de către reprezentanții Puterii pentru a obține sprijinul oamenilor.
Candidatul favorit în sondajele prezidențialelor a spus că va interzice „rețeaua Soros” FOTO Arhivă
Teoria cu privire la „rețeaua Soros” a lui Călin Georgescu a fost recent repusă în prim-plan la nivel internațional în urma preluării mesajului de către miliardarul Elon Musk, care deține platforma X. Mesajul distribuit inițial de candidatul la alegerile prezidențiale din România, Călin Georgescu, și care a ajuns pe platforma lui Musk, a strâns milioane de vizualizări și comentarii.
În România, teoria a fost vehiculată des de-a lungul ultimelor decenii. Ea face referire la miliardarul George Soros, despre se afirmă că ar conduce puterea globala printr-o rețea de oameni finanțați extinsă la nivel internațional. Înainte de anul 2000, noțiunea de stat paralel era cea care domina discursul public.
Călin Georgescu vrea să interzică „rețeaua Soros în România”
Declarațiile lui Călin Georgescu, care spune că „va interzice rețeaua Soros în România”, au fost făcut înainte cu două zile într-o emisiune televizată. Însă nu a fost prima oară când astfel de afirmații fără fundament au fost aruncate în spațiul public. Anterior, Călin Georgescu a mai afirmat același lucru, chiar în presa din SUA, iar cu câteva zile înainte, premierul maghiar Viktor Orban repetase și el afirmația.
Teoria cu privire la rețeaua Soros este prezentă și în România de mai mulți ani, și în SUA, și mai ales în Ungaria. În statul maghiar, tema a prins adevărate culmi. George Soros, de origine maghiarǎ, a fost declarat dușmanul numărul unul al statului, pe străzi apărând chiar afișe cu acesta. La un moment dat, în 2019, fostul președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, era și el prezentat alături de acesta.
Trebuie spus că George Soros este unul dintre cei mai mari critici ai lui Donald Trump.
Născut în Ungaria, miliardarul George Soros, celebru în lumea finanţelor pentru atacul său speculativ contra lirei sterline în 1992, a devenit principala ţintă de atac a naţionaliştilor şi susţinătorilor teoriilor complotise, atât din Europa cât şi din Statele Unite, care îl acuză mai ales de sprijinirea migraţiei ilegale prin acţiunile sale umanitare.
Cum a evoluat teoria statului paralel
O altă teorie a conspirației în România face referire la statul paralel, noțiune vehiculată în special în anii 2017-2019, mai ales în timpul conducerii partidului PSD de guvernare PSD de către Liviu Dragnea.
Teoria a fost însă preluată de mai mulți reprezentanți ai politicii românești, inclusiv de partea cealaltă, în PNL, fostul președinte Ludovic Orban evitând să folosească termenul a sugerat că sunt oameni în stat care pot interveni în situații unde nu ar trebui să aibă acces. De altfel, afirmații asemănătoare au fost folosite și de Donald Trump în ultimii ani. Președintele american a spus că vrea să distrugă „deep state-ul” din SUA de zeci de ori doar anul trecut pe Truth Social.
După ultimele demersuri din SUA de la preluarea mandatului lui Donald Trump, în contextul în care Musk a fost instalat la conducerea Comisiei pentru eficienţă guvernamentală din SUA (DOGE), premierul conservator ungar Viktor Orban a susținut necesitatea unor legi mai severe care să permită interzicerea acelor publicații şi ONG-uri care au beneficiat de ajutor financiar american în timpul administraţiei preşedintelui Joe Biden. Șeful Executivului maghiar a susținut că noul preşedintele american Donald Trump şi magnatul Elon Musk au dezvăluit o reţea de „corupţie politică” pentru finanțarea entităților ce ar fi promovat în lume agenda globalistă.
La Bruxelles, centrul celei mai mari universități private din Ungaria, Mathias Corvinus Collegium (MCC) a solicitat înființarea unui DOGE european, care să verifice dacă fonduri europene masive au fost dirijate arbitrar spre ONG-uri și mass-media progresiste, inclusiv din România, propunerea venind în urma unui nou raport șocant despre amploarea complexului de propagandă al UE.
Care este rolul teoriilor conspirației în discursul politic
Analistul politic Radu Magdin a explicat pentru „Adevărul” că influența acestor teorii ale conspirației a crescut odată cu dezvoltarea fără precedent a rețelelor sociale. În context „rețeaua Soros” a fost folosită cu succes în mai multe state.
Potrivit analistului, astfel de teorii „au contribuit periodic la schimbari de regim sau la consolidarea puterii, în funcție de cine le-a dat drumul pe piață. În ceea ce privește multiplicarea acestora sau întărirea acestora, putem vorbi de o accelerare în ultimii ani pe fundal de multiplicare a platformelor din care ne luăm informația și multiplicare a conținutului, cu care practic suntem asaltați, deoarece suntem din ce în ce mai conectați. Tik Tok-ul, din această perspectivă, este doar ultima variantă. În general, aceste teorii ale conspirației, sunt și mutate dintr-o parte în alta, în funcție și de echipele de consultanță. De exemplu, în Ungaria, tot ce ține de atacul la Soros a funcționat, a funcționat și în Israel, a funcționat și în Statele Unite. În general rețeaua conservatoare trans-națională a folosit această teorie pentru a-l demoniza pe Soros, care este unul dintre finanțatorii și unul dintre oamenii cheie în tabăra cealaltă, progresistă, apropiată de democrații americani”, a explicat Radu Magdin pentru „Adevărul”.
„Apari ca protectorul populației în fața presupusei influențe”- Radu Magdin, analist politic
Prin promovarea unor astfel de teorii, liderii politici „vor să obțină o polarizare clară a electoratului în favoarea lor”, a mai punctat Radu Magdin.
„În contextul în care creezi un dușman public intern sau extern, tu dintr-o data apari ca protectorul populației în fața presupusei influențe a acestuia, deci din această perspectivă vorbim de interesul politic”, a explicat Radu Magdin.
Politologul Cristian Părvulescu a explicat pentru „Adevărul” că o lipsă de cunoștințe și documentări privind aceste teorii creează probleme în ceea ce privește „interpretarea anumitor lucruri, iar conspirația poate să ofere o explicație”. Prin urmare, astfel de teme sunt folosite de liderii politici „pentru a obține de fapt sprijinul acestor oameni care cred în ele”.
„Numai oamenii s-au schimbat. Teoriile sunt aceleași și se adaptează”- Cristian Pîrvulescu, politolog
Politologul a explicat că miliardarul George Soros a sprijinit în România mai multe sectoare, precum agricultură, educația sau cultura minorităților: „În principal este o reluare a unei teorii conspiraționiste foarte populare, „protocoalele înțelepților Sionului”, care au fost promovate de Henry Ford, un Musk al vremurilor sale. Deci nu este pentru prima data când astfel de teorii sunt susținute de oameni foarte bogați, s-a mai întâmplat în trecut. Doar că acum impactul este mai mare datorită internetului. (…) Este o teorie conspiraționistă inventată de serviciile secrete ale imperiului Țarist care prezintă această teorie a unei înțelegeri a elitelor evreiești de control al lumii. Cu ce este acuzat Soros? Că încearcă să controleze lumea, iar afișele, de exemplu, pe care Orban le-a folosit în Ungaria, sunt afișe copiate după afișele naziste din anii 30’, care descriau evreul conspirator, care se afla în spatele partidelor democratice din Germania. Numai oamenii s-au schimbat. Teoriile sunt aceleași și se adaptează”.
„Conspirația Soros este de fapt o altă variantă a conspirației evereiești, chiar dacă Viktor Orban și Netanyahu au vrut să nu o considere altfel, la un moment dat ambasada israeliană de la Budapesta a protestat în 2016 în legătură cu campania anti-Soros, dar Netanyahu a temperat ambasadorul”, a mai explicat politologul Cristian Pîrvulescu