Poziționarea noii administrații de la Casa Albă „suflă vânt” în pânzele partidelor de extremă dreaptă la nivelul Uniunii Europene. În timp ce Germania duce un test electoral în doar câteva zile, în România discursul este folosit de Călin Georgescu și aliații săi ca instrument de campanie electorală.
Discursul a fost lăudat de Călin Georgescu și șeful AUR FOTO Inquam Photos
Vicepreședintele J. D. Vance a atacat în plin Uniunea Europeană și România, criticând anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut prin decizia Curții Constituționale și îngrădirea libertății de exprimare în Europa. Potrivit unei analize recente The Guardian, motivele din spatele noii administrații americane constau în răspândirea ideilor politice ale lui Trump dincolo de granițele SUA. Pentru realizarea acestui obiectiv, liderii SUA pariază pe extrema dreaptă europeană.
Declarațiile sale au venit chiar la Munchen, în Germania, care se pregătește pentru alegeri parlamentare duminică. Mai mult, Vance s-a întâlnit ulterior cu lidera extremei drepte germane, Alice Weidel. Potrivit sondajelor, partidul de extremă dreaptă din Germania, AfD, este cotat pe locul doi în intențiile de vot, cu peste 20%, după conservatori, care au în jur de 30-32% în intențiile de vot.
În replicǎ, actualul cancelar Olaf Scholz a arătat spre trecutul nazist al țării. De asemenea, Executivul țării a a catalogat afirmațiile drept un amestec în alegerile federale care urmează să aibă loc. „Această democrație tocmai a fost pusă sub semnul întrebării de vicepreședintele SUA, nu doar democrația germană, ci și cea a Europei în ansamblu”, a spus ministrul Apărării Boris Pistorius.
Din Biroul Oval de la Washington, Donald Trump a lăudat afirmațiile: „El a vorbit despre libertatea de exprimare. Şi cred că este adevărat în Europa (…) ei îşi pierd minunatul drept al libertăţii de exprimare. Europa trebuie să aibă grijă”.
Declarațiile lui Vance, vârf de lance în discursul lui Călin Georgescu
În România, declarațiile controversate ale vicepreședintelui american au fost imediat preluate de actorii politici de extremă dreaptă. Candidatul la alegerile prezidențiale Călin Georgescu s-a urcat în ultimele zile pe acest val pornit la Munchen. Georgescu a susținut că discursul ținut de Vance la Conferința de Securitate de la Munchen „a pus la punct abuzurile asupra democrației din România și Europa”.
„A fost un discurs istoric, poate cel mai important după cel al lui Kennedy”, a afirmat Călin Georgescu în cadrul uneia dintre intervențiile sale la Realitatea Plus. În același timp, candidatul a subliniat importanța parteneriatului cu SUA în detrimentul relației cu statele europene, amintind de absența României de la reuniunea convocată de președintele Emmanuel Macron la Paris.
„A exprimat (n.r. J.D. Vance) exact ideile pe care noi le promovăm, pe care noi le susținem nu doar legat de România și de anularea abuzivă a alegerilor, ci legat de lumea liberă. Acceptăm oferta administrației Trump de a aparține unei lumi libere, în care libera exprimare să primeze, în care cenzura să fie abolită, în care să revenim la un bun simț și la o normalitate care a lipsit în ultimii 10-15 ani din valorile civilizației noastre”, a fost reacția lui George Simion, președintele AUR.
Cum folosește extrema dreaptă ideile promovate de SUA
„Populismul se hrănește din incertitudini și genul ăsta de discurs care arată cu degetul spre un fel de a face lucrurile, să zicem, al sistemului, în ansamblu, care contravine cu interesele poporului. Acum, ce ne spune extrema în contextul discursului care a fost este că anularea turului II de la noi, a alegerilor cu totul, și în general acțiunile politice din ultimii ani au supărat noua putere din America și atunci asta vine împotriva intereselor poporului. Și de aici încolo, bineînțeles că s-a dat apă la moară și se revine la niște narative care erau deja existente, dar acum sunt spuse cu și mai multă ardoare. Cu mai multă convingere”, a explicat pentru Adevărul politologul George Jiglău.
Potrivit politologului, poziționarea SUA va avea un impact ce va deveni vizibil în perioada următoare: „În contextul în care urmează niște alegeri, cum este la noi, cum este în Germania săptămâna asta, bineînțeles că instabilitatea asta cu nevoia de a lua o decizie spre electorat nu este o combinație grozavă. Deci da, din punctul ăsta de vedere, discursul pe care l-am avut e clar că ne vizează direct, ne influențează și că o să aibă un impact asupra dinamicii pe care o s-o vedem în perioada următoare, pentru că suflă vânt în pânzele celor care sunt poate mai puțin prietenoși cu ideea de democrație liberală”.
În contextul alegerilor din Germania, politologul a explicat că pericolul cel mai mare este faptul că „se radicalizează conservatorii tradiționali din Germania, iar viitorul cancelar este dispus să facă alianțe în Parlament deja cu AfP, de ce nu și la guvernare”.