George Simion a pierdut procesul de defăimare intentat la Chișinău împotriva fostului ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, după ce acesta a afirmat despre el că s-a întâlnit cu agenți ai serviciilor ruse.
George Simion a făcut deja recurs după ce a pierdut procesul. FOTO: Mediafax
George Simion, liderul AUR, nu a reușit să demonstreze în instanță că acuzațiile lansate de fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, sunt false, potrivit motivării deciziei prin care Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză lui Anatol Șalaru în procesul de defăimare deschis împotriva sa.
Procesul a fost intentat în anul 2023, când Simion l-a dat în judecată pe Anatol Șalaru, acuzându-l că i-a afectat onoarea, demnitatea și reputația profesională prin declarațiile publice făcute.
„Prin ceea ce a comunicat pârâtul (n.r. George Simion) se infiltrează ideea precum că este lipsit de bune moravuri sau principii, precum integritate, patriotism, a susținut că afirmațiile precum că colaborează cu serviciile speciale ale Federației Ruse contribuie efectiv la defăimarea sa, pierderea încrederii alegătorilor, și nu în ultimul rând, are potențialul să reducă nejustificat rating-ul politic al său”, se mai arată în motivarea instanţei, pe care o puteţi citi integral aici.
Instanța de la Chișinău a stabilit acum faptul că George Simion nu a adus dovezi care să arate că informațiile conform cărora s-ar fi întâlnit cu reprezentanți ai serviciilor de informații ale Federației Ruse nu corespund realității, astfel că i-au dat câştig de cauză fostului ministru al Apărării.
„Reclamantul nu a adus niciun argument pentru a convinge instanța de falsul afirmațiilor contestate, având însă această posibilitate, într-un proces bazat pe principiul contradictorialității, să prezinte dovezi (…) chiar și indirecte în acest sens”, se mai arată în motivarea citată.
Acuzațiile au fost lansate de Anatol Șalaru în urmă cu doi ani, în cadrul unui interviu, când fostul ministru a afirmat că George Simion s-ar fi întâlnit cu membri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, precum și cu o altă persoană considerată „omul rușilor” în Republica Moldova.
În proces, George Simion a susținut că aceste afirmații i-au adus prejudicii considerabile, susținând că nu a colaborat niciodată cu agenți sau șefi ai serviciilor secrete ale altor state.
În motivarea deciziei, instanța a arătat că, potrivit legislației, reclamantul are obligația de a dovedi caracterul fals al informațiilor contestate, iar simpla invocare a caracterului defăimător nu este suficientă.
De asemenea, judecătoarea din Chișinău a subliniat că Anatol Șalaru nu a folosit cuvinte insultătoare și nu a făcut afirmații calomnioase, iar caracterul defăimător al acuzațiilor putea fi stabilit doar dacă se demonstra că acestea erau false în esență.
Instanța a adăugat că George Simion nu a prezentat nicio probă care să arate că nu a traversat frontiera spre Ucraina în 2011, un aspect invocat ca exemplu de judecătoare, subliniind că liderul AUR ar fi putut depune pașaportul pentru a demonstra contrariul. Totodată, judecătoarea a subliniat că reclamantul cunoaște cel mai bine probele care ar fi putut să îi susțină poziția și să dovedească neadevărul afirmațiilor făcute de Anatol Șalaru.
De asemenea, instanța a considerat că afirmațiile fostului ministru au fost făcute în context politic și se bazau pe informații de interes public deja vehiculate în spațiul public.
În prezent, decizia instanței a fost atacată cu apel de către avocatul lui George Simion, liderul AUR cerând ca procesul să fie judecat în lipsă, în contextul în care acesta are interdicție de a intra în Republica Moldova și Ucraina.