Cumnatul lui Mircea Geoană a fost eliberat după ce a fost reținut în Turcia. Ionuț Costea se sustrage unei pedepse de 6 ani cu închisoarea

0
2
cumnatul-lui-mircea-geoana-a-fost-eliberat-dupa-ce-a-fost-retinut-in-turcia.-ionut-costea-se-sustrage-unei-pedepse-de-6-ani-cu-inchisoarea
Cumnatul lui Mircea Geoană a fost eliberat după ce a fost reținut în Turcia. Ionuț Costea se sustrage unei pedepse de 6 ani cu închisoarea

Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost prins în Turcia. Acesta era căutat internațional în baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 6 ani.

UPDATE Ionuț Costea a fost eliberat.

„Astăzi, 5 februarie, în urma schimbului de date și informații realizat de Biroul Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – I.G.P.R. cu partenerii externi, respectiv autoritățile turce, a fost localizat în Istanbul, un bărbat, de 64 de ani, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, anunță Poliția Română.

Pe numele lui Ionuţ Costea era emis, de către Tribunalul București, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 6 ani.

„În prezent, sunt îndeplinite procedurile judiciare, pentru punerea în executare a mandatului”, mai spune Poliția.

Amintim că în 2023 Ionuț Costea a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, într-un dosar în care a fost condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare și fostul ministru PNL al Finanțelor, Sebastian Vlădescu. Fostul deputat PDL Cristian Boureanu, implicat şi el, a scăpat datorită faptului că, între timp, în cazul lui a intervenit prescripția. Tot în 2023, magistraţii au dispus şi confiscarea a 2 milioane de euro și menținerea sechestrului pe avere pentru fostul director al Eximbank.

„Cauza are ca obiect infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2005-2017, respectiv plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora, în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate”, transmitea DNA, în noiembrie 2019, odată cu trimiterea dosarului în instanţă.  

Potrivit procurorilor, în anul 2005, în contextul licitaţiei organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanţii unei companii străine au convenit cu ministrul Sebastian Vlădescu, Ionuţ Costea şi cu o persoana apropiată de conducerea CNCFR, să le plătească eşalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român. În schimbul banilor, acuzaţii au promis să efectueze demersuri pentru a asigura finanţarea suplimentară în vederea încheierii contractului, precum şi plata la timp a facturilor emise.

În acest mod, Sebastian Vlădescu a primit un milion de euro, Ionuţ Costea a primit 3.121.328,41 lei şi 2.320.698 euro, iar persoana apropiată de conducerea CNCFR, administrator a unor societăţi comerciale, a primit 3.083.498 lei şi 1.050.087 euro, potrivit aceleiaşi surse.

Ionuţ Costea a fost, între altele, secretar de stat în Ministerul Finanţelor sub guvernarea CDR, vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, dar şi preşedinte al EximBank, fiind unul dintre cei mai bine plătiţi bancheri. De asemenea, Ionuţ Costea a pornit propria afacere imobiliară în martie 2007, când a fondat Golf Property Real Estate SRL.

Geoană se dezice de cumnat

Mircea Geoană a afirmat că legăturile dintre el și cumnatul său erau destul de reci încă dinainte ca fratele soţiei sale să fie condamnat.

 ”Am întrerupt orice relaţie cu el de mult timp. Nu am vorbit cu el de ani de zile, dinainte de momentul în care a plecat. Doamna Gorghiu şi Guvernul României să îşi facă treaba şi să îl aducă înapoi acasă. Chiar îi rog să facă acest lucru”, a mai declarat Geoană.