Curieratul, cea mai folosită metodă a traficanților de droguri. Cum poate fi stopat fenomenul| ANALIZA

0
4
curieratul,-cea-mai-folosita-metoda-a-traficantilor-de-droguri.-cum-poate-fi-stopat-fenomenul|-analiza
Curieratul, cea mai folosită metodă a traficanților de droguri. Cum poate fi stopat fenomenul| ANALIZA

Metoda “coletul” este cel mai des folosită de traficanți pentru a introduce drogurile în România, arată datele celui mai recent raport al procurorilor DIICOT. Metoda este folosită, în mod special, pentru canabis, drogul cel mai consumat în România. Expertul antidrog Cătălin Țone spune că dealerii se reinventează și găsesc noi metode de a disimula substanțele interzise.

Firmele de curierat, folosite pentru traficul de droguri. Foto: IPJ Vâlcea

În mâncare pentru animale, pentru pisici pentru câini, în diferite conserve, în pâine, înanumite textile, în bibelouri impregnate în hârtii care ajung și în penitenciare. Traficanții nu au rețineri și încearcă tot felul de motive pentru că sunt mânați de un câștig fabulous. Traficulde droguri este cea mai profitabilă activitate infracțională la nivel mondial, la ora actuală”, explicǎ specialistul, fost șef al BCCO București.

O analiză a celor mai întâlnite moduri de operare cu care s-au confruntat procurorii în anchetele penale relevă comenzi făcute prin intermediul darknet și plata cu monede virtuale, astfel încât să fie greu de urmărit. 

Metoda a luat amploare, mai ales că traficanții au impresia că sunt greu de prins, acționând într-o zonă care nu este suficient reglementată la noi în țară. Nu există norme imperative pentru firmele de curierat. Mai mult, acestea aduc în discuție secretul corespondenței atunci când vine vorba de a verifica coletele. 

Singura “armă” a autorităților în acest sens presupune multă birocrație. Mai precis, a explicat expertul antidrog: “în momentul în care există o suspiciune cu privire la săvârșirea uneiinfracțiuni se poate înregistra un dosar penal și atunci nu mai este opozabilă această normă. Se identifică o posibilă pungă cu droguri în urma scanării, se face documentația rapid, se emite o ordonanță de accesare a corespondenței de către procuror sau se cere la instanță un mandat și se face această percheziționarea.”

Ca să combată fenomenul, Poliția Română a fost dotată cu un scanner portabil. Extrem de util, spun specialiștii, mai ales după intrarea României în Schengen și scoaterea controalelor de la frontieră, insuficient însǎ pentru a acoperi nevoile țării noastre.

Ar trebui zeci de astfel de scannere pe teritoriul României și, de asemenea, e necesară și acoperirea cu resurse umane. Încă sunt județe care au câte 2-3 polițiști antidrog la peste 200.000 de locuritori în condițiile în care fenomenul s-a extins”, afirmǎ Țone.

Scannerul este destinat în special pentru zona de coletărie, dar o să fie folosit și la marile festivaluri de muzică, care reprezintă un nou punct de atracție pentru turiști, dar și pentru traficanți.

În 2024, au fost prinși în mini-vacanța de 1 Mai, pe litoral, unde s-au organizat trei concerte, 20 de traficanți, dealeri, cetățeni străini care au venit să facă trafic de droguri la festivalurile de muzică. România este atractivă pentru traficanții de droguri, este o nouă piață, înseamnăbani mai mulți”, a mai precizat Cătălin Țone pentru Adevărul.

Anul trecut au fost descoperite de polițiști 90 de colete în care erau, în total, 500 de kilograme de canabis și 9 kilograme de cocaină. În ceea ce privește zona de festival, doar în mini-vacanța de 1 Mai din 2024 polițiștii au prins 20 de traficanți străini care au venit special în România să vândă stupefiante la cele trei concerte organizate pe litoral.