Curtea de Conturi a prezentat premierului Marcel Ciolacu și echipei guvernamentale o serie de recomandări care vizează îmbunătățirea managementului public, susținând măsurile de transparență și responsabilitate în gestionarea fondurilor.
Curtea de Conturi. Foto: Arhivă
Curtea de Conturi a României a transmis premierului Marcel Ciolacu și membrilor Guvernului recomandările rezultate din ultimele misiuni de audit desfășurate la ministere și entitățile subordonate, subliniind importanța acestora pentru fundamentarea unor măsuri viitoare ale Executivului, potrivit unui comunicat al instituției.
Conform unui comunicat al instituției, aceste recomandări oferă o „radiografie obiectivă” a portofoliilor preluate de guvernanți și pot constitui un punct de plecare solid pentru deciziile ce urmează a fi luate. În acest context, Curtea de Conturi își reafirmă angajamentul față de transparență și buna guvernanță.
„Am decis, alături de colegii mei din plen, să venim în sprijinul domnului prim-ministru Marcel Ciolacu şi echipei sale de miniştri, trimiţându-le o sinteză a principalelor recomandări formulate de Curtea de Conturi la ultimele misiuni de audit desfăşurate la ministere şi entităţile subordonate. Acestea oferă o radiografie obiectivă a portofoliilor preluate şi pot constitui o bază solidă pentru fundamentarea viitoarele măsuri ale Executivului. Suntem la al doilea exerciţiu de transparenţă şi sprijin pentru buna guvernanţă din România, după recomandările transmise Guvernului în vara anului 2023. Ne propunem ca prin acest demers să ne consolidăm rolul de partener de încredere pentru toţi factorii implicaţi în dezvoltarea României”, a declarat Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi.
Curtea de Conturi a adoptat în 2023 Strategia de dezvoltare instituțională 2023-2028, care include un plan detaliat pentru îmbunătățirea procesului de audit, consolidarea integrității și a transparenței, dar și o legătură mai strânsă cu principalii săi parteneri: Guvernul, Parlamentul și organizațiile neguvernamentale. Astfel, instituția se alătură eforturilor internaționale de consolidare a guvernanței publice, promovând bunele practici în domeniul auditului.
„În relaţia cu Executivul, Curtea a instituit o procedură, bazată pe bunele practici în domeniu, care constă în informarea membrilor Guvernului, la preluarea mandatului lor, cu privire la principalele recomandări rezultate în cadrul misiunilor de audit desfăşurate la entităţile pe care le au în subordine”, se precizează în comunicatul oficial al instituției.