Danemarca ar putea să revină la energie nucleară, după ani de investiții în resurse regenerabile

0
4
danemarca-ar-putea-sa-revina-la-energie-nucleara,-dupa-ani-de-investitii-in-resurse-regenerabile
Danemarca ar putea să revină la energie nucleară, după ani de investiții în resurse regenerabile

Danemarca ar putea renunța la o interdicție de 40 de ani asupra energiei nucleare, o schimbare majoră de politică pentru țara axată pe resurse regenerabile.

Danemarca este una dintre cele mai bogate în surse regenerabile FOTO Shutterstock

Guvernul danez va analiza potențialele beneficii ale noii generații de tehnologii nucleare, după ce a interzis reactoarele nucleare tradiționale în 1985, a declarat ministrul energiei al țării, potrivit The Guardian.

Țara scandinavă este una dintre cele mai bogate în surse regenerabile din Europa și găzduiește Ørsted, cea mai mare companie de energie eoliană offshore din lume. Peste 80% din electricitatea sa este generată din surse regenerabile, inclusiv eoliană, biocombustibili și solară, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Însă Danemarca ar putea începe să investească și în reactoare nucleare modulare, a sugerat ministrul energiei și climei, Lars Aagaard.

Aagaard a declarat pentru ziarul danez Politiken: „Vedem că are loc o dezvoltare în domeniul noilor tehnologii nucleare – reactoare mici, modulare. Dar nu este suficient doar să aibă potențial. Trebuie să știm și ce înseamnă acest lucru pentru societatea daneză, dacă dorim să permitem aceste tehnologii.”

Europa, tot mai interesată de energia nucleară

Decizia Danemarcei de a reanaliza energia nucleară apare într-un context în care interesul pentru noile tipuri de reactoare a crescut în toată Europa, în paralel cu planurile de prelungire a duratei de viață a reactoarelor existente de pe continent.

Fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen a declarat miercuri că susține ridicarea interdicției „ridicole” asupra energiei nucleare.

„Vântul și soarele sunt bune, atâta timp cât ai vânt și soare. Dar ai nevoie de o sursă de bază non-fosilă, și este ridicol să excluzi din start energia nucleară. Bănuiala mea este că acest demers [al guvernului] duce către ridicarea interdicției”, a spus el.

Reînnoirea interesului european pentru energia nucleară se explică parțial prin creșterea așteptată a cererii de electricitate cu emisii reduse de carbon, necesară pentru decarbonizarea transporturilor, industriei și încălzirii locuințelor în deceniile următoare.

Dezvoltatorii reactoarelor modulare mici, care pot fi construite în fabrici și asamblate la fața locului, promit costuri mai reduse și timp de construcție mai scurt decât reactoarele clasice de mari dimensiuni.

Energia nucleară a atras și susținerea unor companii din domeniul tehnologiei, inclusiv Google, interesate să folosească reactoare nucleare modulare pentru a alimenta constant centrele lor de date, mari consumatoare de energie.

Discuții similare în mai multe state europene

Spania, considerată de mult timp anti-nucleară, ar putea să-și revizuiască planurile de închidere a celor șapte reactoare ale sale în următorul deceniu, după o pană masivă de curent care a afectat luna trecută întreaga peninsulă Iberică.

În Germania, care a interzis energia nucleară în 2022, dezbaterea privind repornirea reactoarelor s-a reaprins după oprirea importurilor de gaze din Rusia, fapt ce a scos în evidență dependența ridicată de centralele pe gaz.

Între timp, Regatul Unit, Franța și Belgia au decis prelungirea duratei de viață a reactoarelor nucleare existente, pentru a putea răspunde cererii tot mai mari de electricitate cu emisii reduse de carbon necesară decarbonizării economiilor lor.

Franța intenționează să construiască încă șase reactoare pentru a-și reînnoi flota îmbătrânită, iar la finalul anului trecut a conectat la rețea reactorul Flamanville 3 – prima extindere a rețelei nucleare franceze din ultimele 25 de ani.

Regatul Unit construiește centrala nucleară Hinkley Point C în Somerset și urmează să anunțe în lunile următoare planuri pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici, precum și o decizie privind investiția în controversatul proiect Sizewell C.

În Danemarca, compania Ørsted se confruntă cu dificultăți din cauza inflației ridicate, a problemelor din lanțurile de aprovizionare și a dobânzilor crescute, fiind forțată să concedieze angajați și să amâne sau să anuleze proiecte. Săptămâna trecută, compania a anulat unul dintre cele mai mari proiecte eoliene offshore din Marea Britanie, Hornsea 4, situat în largul coastei Yorkshire, motivând că, din cauza creșterii costurilor, proiectul nu mai este viabil din punct de vedere economic.