Danemarca a testat luni două drone maritime autonome în Marea Baltică și în Marea Nordului, întârindu-şi supravegherea în zonă, după incidentele legate de distrugerea unor cabluri subacvatice de telecomunicaţii.
Două drone marine vor supraveghea activitatea din Marea Baltică și Marea Nordului. FOTO: Wikipedia
Danemarca a lansat luni, 16 iunie, două drone maritime autonome în Marea Nordului și Marea Baltică, în cadrul unui proiect de testare ce vizează sporirea capacității de monitorizare și protecție în zonele maritime de interes strategic. Ambarcațiunile fără pilot sunt produse și operate de compania americană Saildrone și vor fi utilizate de marina daneză timp de trei luni pentru misiuni de supraveghere extinse.
Alte două drone de același tip au fost lansate la apă săptămâna trecută, în contextul unei misiuni coordonate de NATO pentru securizarea infrastructurii submarine din regiune, potrivit Agerpres.
„Vor desfășura misiuni de supraveghere în Marea Baltică, în Marea Nordului, precum și în alte ape interne daneze”, a explicat Kim Jorgensen, directorul logistic al Ministerului danez al Apărării.
Oficialul a subliniat că aceste zone sunt extrem de active, în special Marea Baltică, care, potrivit datelor Institutului Superior al Economiei Maritime (Insemar), concentrează peste 8% din traficul maritim mondial.
Importanța acestei inițiative vine în contextul unor incidente recente ce au vizat cabluri submarine de telecomunicații și rețele de alimentare cu energie electrică, afectate de avarii suspecte.
Astfel, la începutul anului, NATO a demarat o misiune specială de protejare a infrastructurii maritime critice, inclusiv în zona strâmtorilor daneze, considerate porțile de acces către Marea Baltică.
Dronele de tip Voyager au o lungime de 10 metri și pot funcționa complet autonom timp de până la trei luni. Acestea sunt echipate cu instrumente performante care permit monitorizarea mediului marin până la o adâncime de 300 de metri. Saildrone, compania americană care le-a dezvoltat, colaborează deja cu marina Statelor Unite în domeniul supravegherii maritime.
„Aceste vehicule sunt proiectate pentru a furniza o imagine completă a ceea ce se întâmplă atât la suprafața apei, cât și sub ea. Sunt, practic, ochii și urechile noastre pe mare”, a declarat Richard Jenkins, directorul general al Saildrone.
Potrivit lui Jenkins, amenințările din apele internaționale sunt din ce în ce mai variate și mai grave: de la trafic de persoane, arme și droguri, până la sabotaje asupra cablurilor și conductelor submarine, dar și pescuit ilegal. „Sunt activități care necesită o supraveghere constantă și eficientă”, a subliniat el.