
În noiembrie, datoria publică a Italiei a depășit 3.000 de miliarde de euro și a atins un nou record, a declarat banca centrală a Italiei.
Datoria Italiei a urcat la 3.005,2 miliarde de euro în noiembrie, comparativ cu 2.981,3 miliarde de euro în luna precedentă, au arătat datele Băncii Italiei, conform Reuters.
Italia este a treia cea mai mare economie din zona euro, iar sustenabilitatea uriașei sale datorii publice este văzută de mult timp ca un factor crucial pentru supraviețuirea zonei euro.
Italia a avut economia cu cea mai lentă creștere din bloc de la lansarea monedei unice în urmă cu aproximativ 25 de ani.
Datoria publică a țării – deja a doua cea mai mare din zona euro după Grecia în raport cu produsul intern brut (PIB) – este prognozată de Guvern să crească la aproximativ 138% din PIB în 2026, de la 135% în 2023.
Dacă creșterea economică în 2025 va fi semnificativ sub ținta de 1,2% a Guvernului, așa cum se așteaptă majoritatea previziunilor, raportul datorie/PIB va crește și mai mult.
În consecință, piețele ar putea deveni mai reticente în a cumpăra obligațiuni italiene, crescând povara serviciului datoriei guvernului.
Ca procent din totalul cheltuielilor guvernamentale, această povară a fost de 6,8% în 2023 (conform celor mai recente date disponibile), în scădere de la 7,5% cu un an mai înainte, potrivit datelor Trezoreriei italiene și UniCredit.
Italia, care a fost supusă procedurii de deficit excesiv a Uniunii Europene anul trecut, speră să-și aducă deficitul sub plafonul UE de 3% din PIB în 2026, de la ținta de 3,8% de anul trecut și 7,2% în 2023.
Recent, Italia a adoptat un decret pentru a stimula achiziționarea de obligațiuni guvernamentale, parte a eforturilor Romei de a crește deținerile interne de datorie publică.
Anunțat la sfârșitul anului 2023 și criticat pentru că i-ar ajuta mai degrabă de cei înstăriți decât pe cei săraci, planul va permite ca veniturile din obligațiunile guvernamentale să fie scăzute din ISEE, un indicator al bogăției care determină accesul la beneficii sociale.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …