
Un raport al Curții de Conturi arată că, în caz de dezastru sau de război, 97% din populația României nu are unde să se adăpostească. S-a ajuns în această situație pentru că, până acum, problema buncărelor nu a fost o prioritate, potrivit unui inginer structurist specializat în clădirile cu risc seismic. „Buncărul pentru protecție civilă este de multe ori văzut ca un spațiu inutil, ca un spațiu care nu va fi niciodată folositor și are și niște dotări care sunt oarecum costisitoare, dezvoltatorii încearcă să evite situațiile în care ar fi obligați să prevadă clădirile lor cu adăposturile de protecție civilă”, precizează Matei Sumbasacu pentru Adevǎrul.
De ce România nu are buncăre. Foto: Instagram
Așa că, în loc de spațiu pentru protejarea populației, dezvoltatorii preferă să construiască locuri de parcare. Au grijă să ocolească legea astfel încât să nu poată să fie obligați sau amendați: „Ca exemplu, există foarte multe blocuri rezidențiale în București care în teorie ar fi putut intra sub incidența legii, dezvoltatorii ar fi putut să le prevadă cu adăpost pentru protecție civilă, dar nu au făcut subsol, au făcut un fel de demisol, nefiind cu totul îngropat nu se poate amenaja acolo adăpost pentru protecție civilă și nimeni nu-i poate obliga să le echipeze cu astfel de adăposturi”.
Mai mult, costurile nu sunt deloc mici atunci când vine vorba de construcție și echipare. În primul rând „adăpostul trebuie să aibă pereți din beton armat de jur împrejur. Trebuie să aibă o instalație de filtru, o ventilație care este destul de dificil de găsit. E o piață mică pentru astfel de producători și atunci și costurile sunt destul de mari”. În al doilea rând, este mai profitabil pentru dezvoltatori să amenajeze parcări. „Costurile pentru adăpost sunt mai mari față de o parcare unde ai doar niște marcaje pe jos. Mai mult, ca să amenajezi un astfel de adăpost trebuie să renunți la niște locuri de parcare și ai o problemă ca dezvoltator pentru că locurile de parcare sunt esențiale în procesul de autorizare a construcției”, spune inginerul pentru Adevărul.
Amenajarea adăposturilor private în subsolurile blocurilor pare o misiune aproape imposibilă și din punct de vedere tehnic pentru că „există și niște condiții care la clădirile existente nu se mai pot respecta. Dacă am construit o clădire pentru a-i amenaja un adăpost ar trebui să-i creezi un nivel de subsol, ar trebui să sapi sub ea. Ceea ce este o problemă tehnică imensă, mai ales că vorbim de clădiri care sunt folosite în momentul de față. Nu e doar o problemă de finanțare, e o problemă la modul în care s-a construit”.
Cea mai rapidă soluție pentru protejarea populației României este ca autoritățile responsabile să construiască adăposturi publice, structuri de sine stătătoare, pe terenurile statului. „Din acelea se pot construi dacă există teren disponibil, dar nu oriunde, ci într-un loc în care populația să poată să ajungă într-o situație de urgență, să poată să meargă pe jos” , a mai precizat Matei Sumbasacu pentru Adevărul.