De ce nu se poate baza Europa doar pe umbrela nucleară a Franței. Limitele arsenalului nuclear de pe bătrânul continent

0
8
de-ce-nu-se-poate-baza-europa-doar-pe-umbrela-nucleara-a-frantei.-limitele-arsenalului-nuclear-de-pe-batranul-continent
De ce nu se poate baza Europa doar pe umbrela nucleară a Franței. Limitele arsenalului nuclear de pe bătrânul continent

Președintele francez Emmanuel Macron i-a invitat pe liderii europeni să discute despre posibilitatea utilizării arsenalului nuclear francez ca mijloc de descurajare a unei potențiale agresiuni rusești.

Avion de luptă francez, teste cu arme nucleare/FOTO:X

În același timp, potrivit Financial Times, aliații Parisului ar putea să nu agreeze anumite restricții pe care Macron le-ar putea menține în situații de urgență.

De ce problema descurajării nucleare a Franței a devenit relevantă

Ideea de a extinde așa-numita „umbrelă nucleară” a Franței la alte țări europene a căpătat o nouă semnificație pe fondul incertitudinii cu privire la viitorul rol al Statelor Unite în cadrul NATO. Fostul președinte Donald Trump a contestat în mod repetat angajamentul Washingtonului față de alianță și chiar a amenințat că va revizui sprijinul militar al SUA pentru Europa. Acest lucru a provocat îngrijorare în rândul liderilor europeni, care au început să ia în considerare opțiuni alternative pentru descurajarea nucleară.

„Nicio țară europeană nu a făcut vreodată o astfel de cerere pentru că nimeni nu a dorit să pună la îndoială sprijinul SUA”, a declarat fostul ministru francez de externe Hubert Vedrine, care a lucrat la doctrina nucleară a țării. În opinia sa, discuția actuală conduce către un „teritoriu necartografiat” și va fi extrem de dificilă.

Arsenalul nuclear al Europei și limitările sale

În prezent, descurajarea nucleară a NATO se bazează pe umbrela nucleară a SUA. În plus față de rachetele intercontinentale desfășurate în Statele Unite, aceasta include peste 100 de bombe gravitaționale desfășurate în Europa. Aceste arme se află sub control american, dar, în conformitate cu conceptul de „partajare nucleară”, pot fi utilizate de aeronavele aliaților – în special, Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia.

Cu toate acestea, unele țări europene încep să se pregătească pentru un scenariu în care Statele Unite și-ar putea reduce sau chiar înceta garanțiile de securitate pentru continent. Liderii Germaniei și Poloniei au declarat deja necesitatea de a lua în considerare opțiuni alternative.

Viitorul cancelar german Friedrich Merz a solicitat să se discute dacă forțele nucleare ale Franței și Regatului Unit pot asigura securitatea Germaniei. Premierul polonez Donald Tusk a susținut această idee și a sugerat, de asemenea, posibilitatea de a-și crea propria capacitate nucleară. Lituania și Letonia și-au exprimat, de asemenea, interesul pentru inițiativa lui Macron.

Ce propune Franța

Pe fondul temerilor crescânde, președintele francez a propus lansarea unei „dezbateri strategice” cu țările europene interesate, care va dura mai multe luni. Scopul acestor discuții va fi de a identifica formate potențiale pentru cooperarea nucleară.

Franța a considerat în mod tradițional potențialul său nuclear ca făcând parte din doctrina sa de apărare națională, afirmând că „interesele sale vitale” au o „dimensiune europeană”. În același timp, Parisul nu a dat niciodată un răspuns clar cu privire la ce înseamnă exact acest termen, menținând incertitudinea pentru a descuraja potențialele amenințări.

Este de așteptat ca Regatul Unit, cealaltă putere nucleară europeană, să se alăture, de asemenea, discuțiilor sub conducerea lui Macron. Cu toate acestea, spre deosebire de Franța, Londra este integrată în politica nucleară a NATO, în timp ce Parisul și-a menținut în mod tradițional autonomia strategică.

Limitările potențialului nuclear francez

În ciuda importanței arsenalului francez, experții subliniază că acesta este mult inferior celui al Statelor Unite și al Rusiei. Franța dispune de aproximativ 300 de focoase, ceea ce reprezintă doar o mică parte din cele peste 5 000 de focoase americane și 5 580 de focoase rusești. În plus, Parisul nu dispune de arme nucleare tactice – focoase mai puțin puternice care pot fi utilizate pe câmpul de luptă – ceea ce oferă Statelor Unite și Rusiei mai multă marjă de manevră pentru escaladare în cazul unui conflict.

Franța aderă, de asemenea, la doctrina atacului preventiv: dacă țara se confruntă cu o amenințare serioasă, poate lansa un „atac nuclear preventiv” pentru a distruge principalele instalații inamice. Totuși, această strategie diferă de abordarea NATO bazată pe apărarea colectivă.

Posibile modalități de consolidare a descurajării nucleare europene

Experții propun mai multe opțiuni pentru consolidarea securității nucleare europene:

-Integrarea Franței în Grupul de planificare nucleară al NATO. Parisul ar putea adera oficial la mecanismul de coordonare a politicii nucleare a Alianței, ceea ce ar permite o mai bună aliniere a strategiilor franceze și britanice.

-Exerciții și antrenamente comune. Franța a efectuat deja manevre militare care implică aliații săi, iar o creștere a acestor evenimente ar putea semnala unitatea europeană. De exemplu, în 2022, un avion italian de realimentare a participat pentru prima dată la exercițiile nucleare franceze.

-Angajamente mai clare față de aliații europeni. Franța ar putea preciza condițiile în care ar utiliza arme nucleare pentru a apăra alte țări.

Bruno Tertre, un important expert francez în domeniul descurajării nucleare, a sugerat că un posibil semnal pentru Rusia ar putea fi desfășurarea temporară a avioanelor de luptă franceze Rafale la bazele aeriene aliate, de exemplu, în Polonia.

Este posibilă o umbrelă nucleară europeană cu drepturi depline?

Punerea în aplicare a unei descurajări nucleare europene complete ar necesita investiții semnificative. Oficialii occidentali estimează că, pentru a crea o alternativă la umbrela americană, Europa ar trebui să cheltuiască cel puțin 6-7% din PIB-ul său pe parcursul unui deceniu pentru a-și dezvolta arsenalul până la cel puțin 1 000 de focoase.

Camille Grand, fost oficial NATO, consideră că Europa nu ar trebui să copieze modelul american, ci să „inventeze altceva”. În opinia sa, Franța și Regatul Unit pot crea propria lor abordare a descurajării nucleare, care ar răspunde provocărilor actuale de securitate de pe continent.

După cum scrie The Times, Franța și Marea Britanie au mai puțin de 300 de focoase nucleare fiecare, dar acest lucru este probabil suficient pentru a convinge Rusia că marile sale orașe vor fi distruse dacă Vladimir Putin decide vreodată să își realizeze fanteziile imperialiste de a lovi Londra sau Parisul. Cu toate acestea, publicația insistă că Europa are nevoie de mai multe arme nucleare pentru a-l descuraja pe dictatorul rus.