Donald Trump speră să obțină resursele de pământ rar din Ucraina ca parte a unui acord pentru ajutorul pe care SUA îl oferă. Aceste minereuri sunt metale strategice esențiale pentru dezvoltarea unor industrii cheie, precum cele care produc computere, baterii și tehnologii energetice avansate.
Elemente de pământ rar Foto Colaj seas-harvard-edu& alții
Elementele de pământ rar (REE) sunt un grup de 17 metale grele, cum ar fi disprosiu, neodimiu și ceriu. Deși denumirea sugerează că ar fi rare, ele sunt, de fapt, destul de abundente în crusta terestră la nivel global, amintește The Guardian.
Cert este că sunt esențiale în aproape fiecare tehnologie pe care o utilizăm, de la telefoane mobile și turbine eoliene până la mașini electrice. Deoarece aceste elemente sunt foarte asemănătoare între ele, procesul de separare și extracție a metalului din minereu este consumator de timp, costisitor și periculos. Procesarea unei tone de metale de pământ rar poate produce până la 2.000 de tone de deșeuri toxice.
Cât de rare sunt de fapt pământurile rare
Conform unei evaluări realizate în 2024 de Serviciul Geologic al Statelor Unite, există aproximativ 110 milioane de tone de depozite de pământ rar în lume. Dintre acestea, 44 de milioane de tone se află în China, care este, de departe, cel mai mare producător.
Se estimează că în Brazilia sunt 22 de milioane de tone, în Vietnam 21 de milioane, în Rusia 10 milioane și în India 7 milioane de tone.
Totuși, procesul de extracție a acestor metale implică utilizarea unor cantități mari de substanțe chimice, ceea ce duce la formarea unor cantități considerabile de deșeuri toxice și la numeroase dezastre ecologice. Din acest motiv, multe țări ezită să își asume costurile ridicate ale producției.
În plus, elementele de pământ rar se găsesc de obicei în concentrații foarte mici în minereuri, ceea ce înseamnă că este necesar să fie procesate cantități mari de rocă pentru a obține produsul final, care este, de obicei, sub formă de pulbere.
Metalele rare care pot schimba lumea. Ce se ascunde în spatele acordului cu Ucraina
Cele 17 elemente de pământ rar sunt esențiale pentru industrie și se regăsesc într-o gamă variată de produse, de la dispozitive electronice de zi cu zi până la tehnologii avansate și echipamente militare, precum becuri și rachete ghidate.
Europiul este indispensabil pentru ecranele televizoarelor, ceriul este folosit la lustruirea sticlei și rafinarea petrolului, iar lantanul joacă un rol-cheie în funcționarea convertoarelor catalitice ale mașinilor. În economia modernă, utilizările acestor elemente sunt aproape infinite.
Aceste metale au proprietăți unice, dificil de înlocuit, iar alternativele existente sunt fie ineficiente, fie extrem de costisitoare.
De exemplu, neodimul și disprosiul permit fabricarea unor magneți extrem de puternici și aproape permanenți, care necesită întreținere minimă. Această tehnologie face posibilă instalarea turbinelor eoliene off-shore, departe de coastă, pentru producerea de energie electrică.
Luni, 3 februarie 2025, Donald Trump a declarat că își dorește un acord prin care Ucraina să garanteze aprovizionarea cu elemente de pământ rar în schimbul sprijinului oferit de SUA – o propunere avansată încă de anul trecut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
China și monopolul pământurilor rare: Cum caută lumea alternative
De zeci de ani, China a dominat industria pământurilor rare prin investiții masive în rafinare, beneficiind de reglementări de mediu mult mai permisive decât cele din țările occidentale.
În plus, Beijingul a înregistrat un număr impresionant de brevete pentru procesarea acestor elemente, ceea ce îngreunează eforturile companiilor din alte state de a dezvolta capacități proprii de prelucrare la scară largă.
Astfel, deși există rezerve semnificative de pământuri rare și în alte părți ale lumii, multe companii preferă să trimită minereurile brute în China pentru rafinare, deoarece este mai ieftin. Acest lucru consolidează și mai mult dependența globală de Beijing.
Statele Unite și Uniunea Europeană își obțin cea mai mare parte a acestor resurse din China, însă ambele încearcă să își dezvolte propriile capacități de producție și să îmbunătățească reciclarea materialelor pentru a reduce dependența de importuri.
În timpul disputei comerciale dintre SUA și China din 2019, mass-media de stat chineză a sugerat că Beijingul ar putea restricționa exporturile de pământuri rare către Statele Unite ca represalii pentru măsurile americane. Japonia a resimțit deja un astfel de blocaj în 2010, când China a suspendat livrările din cauza unui conflict teritorial.
De atunci, Tokyo a căutat să își diversifice sursele de aprovizionare, încheind parteneriate cu grupul Lyanas din Australia pentru producția de pământuri rare în Malaezia.
Mineralele critice vs. pământuri rare: ce măsuri ia China pentru securitatea națională
Elementele de pământ rar sunt incluse printre mineralele critice în Statele Unite, dar nu toate mineralele critice fac parte din această categorie.
În răspuns la tarifele impuse de SUA pentru produsele chinezești, Beijingul a anunțat măsuri care includ controlul exporturilor pentru anumite minerale critice, însă niciunul dintre aceste minerale nu este un element de pământ rar.
Ministerul Comerțului din China și Administrația Vamală au declarat că țara va impune controale asupra exporturilor de tungsten, telur, bismut, molibden și indiu pentru a „proteja interesele de securitate națională”.
Tungstenul, telurul, bismutul și indiul sunt considerate minerale critice de Serviciul Geologic al Statelor Unite, fiind esențiale pentru tehnologii avansate, energie curată și securitate națională.