De la 1 iulie, adio fumat pe plajă. Noi reguli anti-tutun RADICALE într-una din destinațiile turistice de top ale Europei

0
1
de-la-1-iulie,-adio-fumat-pe-plaja.-noi-reguli-anti-tutun-radicale-intr-una-din-destinatiile-turistice-de-top-ale-europei
De la 1 iulie, adio fumat pe plajă. Noi reguli anti-tutun RADICALE într-una din destinațiile turistice de top ale Europei

Începând cu 1 iulie, Franța a interzis fumatul în toate zonele în aer liber frecventate de copii – inclusiv parcuri, plaje, grădini publice, stații de autobuz, intrări în școli și terenuri sportive.

Măsura radicală face parte din angajamentul președintelui Emmanuel Macron de a crea „prima generație fără tutun” până în 2032.

Singura țară europeană impune o interdicție națională împotriva fumatului pe plajă

Fumătorii care încalcă regulile – inclusiv turiștii care nu sunt la curent cu regulile – riscă o amendă de 90 de euro dacă plătesc în termen de 15 zile, suma ridicându-se la 135 de euro după aceea.

Spania și Italia au introdus restricții privind fumatul în anumite zone la nivel local sau regional, dar Franța se remarcă ca singura țară europeană care a impus o interdicție națională împotriva fumatului pe plajă, conform CNN.

Nu toți cetățenii susțin noua măsură.

„Cu cât trece mai mult timp, cu atât guvernul vrea să ne ia libertățile de bază”, a declarat Elise Levaux, o studentă de 25 de ani din Paris. „Dacă ești respectuos – nu arunci mucuri de țigară într-un parc sau pe plajă, nu îi deranjezi pe alții – nu văd problema. De ce ar trebui tratat fumatul brusc ca o infracțiune?”

Aproximativ o treime dintre adulții din Franța fumează

Restricțiile sunt, fără îndoială, o schimbare majoră într-o țară mult timp sinonimă cu cultura țigărilor. Dar relația Franței cu tutunul este pe cale să se schimbe.

Fumatul în Franța este la cel mai scăzut nivel din anii 1990, conform Comitetului Național împotriva Tutunului (CNCT).

Aproximativ o treime dintre adulții din Franța fumează și 23% din populația adultă fumează zilnic, potrivit unui raport din 2024 al agenției naționale de sănătate publică din Franța.

Consumul de tutun este în scădere în rândul tinerilor, doar 16% dintre tinerii de 17 ani spunând că fumează zilnic în 2022, în scădere de la 25% cu șase ani mai înainte.

Majoritatea fumătorilor încep să fumeze în adolescență, aproape 90% dintre ei înainte de a împlini 18 ani, potrivit Ministerului Sănătății.

„Fumez de când aveam 14 ani”, a spus Jane, în vârstă de 25 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie. „Majoritatea prietenilor mei au început la fel de tineri. Bine sau nu, vom continua să fumăm. Face parte din identitatea franceză – luptăm pentru ceea ce vrem. Nu suntem roboți.”

Cu toate acestea, Franța rămâne una dintre țările cele mai dependente de tutun din Europa, alimentată în parte de ceea ce oficialii au numit o „explozie” a contrabandei cu țigări, în mare parte din Bulgaria, Turcia și Algeria.

Ministrul Sănătății Catherine Vautrin a declarat că „protejarea tinerilor și denormalizarea fumatului” este o „prioritate absolută” pentru Guvern.

„La 17 ani, ar trebui să-ți construiești viitorul, nu dependența”, a spus ea. „Acolo unde sunt copii, tutunul trebuie să dispară”.

Noile reguli din Franța nu interzic țigările electronice

Spre deosebire de Belgia și Marea Britanie, care au interzis recent vânzarea de țigări electronice de unică folosință, noile reguli din Franța nu interzic țigările electronice – cel puțin deocamdată.

Noile reglementări includ, totuși, o reducere a nivelului de nicotină autorizat în produsele de vaping, precum și limite stricte pentru arome precum vată de zahăr, despre care criticii spun că sunt concepute pentru a atrage tinerii.

„Aceste produse servesc drept porți către dependență și vor fi reglementate începând cu 2026”, a spus Vautrin.

Franța a interzis vânzarea de țigări minorilor sub 18 ani în 2009. Dar aplicarea legii a fost laxă: aproape două treimi dintre magazinele de tutun continuă să vândă țigări clienților minori. Și, în timp ce minorilor le este interzis să cumpere tutun, nicio lege nu îi împiedică să fumeze – o lacună din legislație pe care Guvernul a promis să o abordeze în legislația viitoare.

Spre deosebire de Suedia – singura țară europeană care a interzis complet fumatul pe terasele restaurantelor și barurilor – Franța continuă să permită fumatul în aceste spații.

Chiar și Marea Britanie, care are unele dintre cele mai stricte politici anti-fumat din Europa, permite fumatul pe terasele pub-urilor.

„Am încercat să facem presiuni pentru interzicerea fumatului pe terase de aproape un deceniu, dar este foarte dificil”, a declarat Amélie Eschenbrenner, purtătoare de cuvânt a Comitetului Național Francez pentru Controlul Tutunului (CNCT). „A fuma o țigară cu un pahar de vin – este o parte integrantă a culturii franceze.”

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.