Departamentul Comerțului: Economia Statelor Unite a CRESCUT cu 2,8% în trimestrul trei

0
4
departamentul-comertului:-economia-statelor-unite-a-crescut-cu-2,8%-in-trimestrul-trei
Departamentul Comerțului: Economia Statelor Unite a CRESCUT cu 2,8% în trimestrul trei

Produsul intern brut al Statelor Unite a crescut cu o rată anuală de 2,8% în perioada iulie-septembrie, conform cifrelor raportului publicat de Biroul de Analiză Economică al Departamentului Comerțului.

Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o creștere economică de 3,0%, în timp ce o medie a estimărilor economiștilor intervievați de Bloomberg era de 2,9%.

Evoluția din trimestrul al treilea este puțin sub rata de creștere de 3% din trimestrul aprilie-iunie, dar dovedește reziliența economiei americane în fața previziunilor larg răspândite conform cărora economia Statelor Unite urma să intre în recesiune.

Creșterea economică, alimentată de consum și cheltuielile federale

În contextul inflației în scădere și al creșterilor salariale, consumatorii au contribuit semnificativ la creșterea economică, în pofida ratelor dobânzilor încă ridicate, impuse de Federal Reserve în 2022 și 2023 ca parte a eforturilor de stăvilire a inflației.

Consumul, care reprezintă cea mai mare parte a activității economice, a crescut cu 3,7%, cea mai mare creștere de la începutul anului 2023.

Un alt factor major de creștere citat de Departamentul Comerțului a fost reprezentat de cheltuielile guvernului federal, care au crescut cu 9,7%, impulsionate de o creștere de 14,9% a cheltuielilor pentru apărare, conform CNBC.

O creștere de 11,2% a importurilor, care se scad din PIB, a frânat creșterea și a contrabalansat creșterea de 8,9% a exporturilor.

Tăieri repetate ale dobânzii Fed, așteptate pe tot parcursul perioadei 2024-2026

Inflația, care atinsese 9,1% în iunie 2022 (cel mai mare nivel în ultimele patru decenii), a scăzut la 2,4%, cu puțin peste obiectivul de 2% al Fed.

Luna trecută, Fed a fost suficient de mulțumită de progresele înregistrate în lupta împotriva inflației încât a redus rata de referință cu 0,5%, prima reducere a ratei din ultimii patru ani. La reuniunea de săptămâna viitoare, se așteaptă o nouă reducere a ratei, de data aceasta cu 0,25%, conform Associated Press.

Fed a semnalat că ar urma să reducă din nou dobânda cheie în noiembrie și decembrie, apoi de încă patru ori în 2025 și de două ori în 2026. Rezultatul cumulat al reducerilor de rate ale Fed, în timp, va fi probabil o scădere a ratelor de împrumut pentru consumatori și întreprinderi.

Piața forței de muncă din Statele Unite a pierdut din elan

Guvernul a raportat că numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în septembrie la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021.

Numărul de noi locuri de muncă a crescut cu o medie de 200.000 pe lună până acum în acest an – un număr sănătos, dar în scădere față de recordul de 604.000 în 2021, când economia și-a revenit din recesiunea pandemică, 377.000 în 2022 și 251.000 în 2023.

Raportul Departamentului Comerțului este prima din cele trei estimări pe care Guvernul le va face cu privire la creșterea PIB-ului pentru al treilea trimestru al anului.

Prestigioasa asociație Conference Board a anunțat că indicele său de încredere a consumatorilor a înregistrat cea mai mare creștere lunară din martie 2021.

Proporția consumatorilor care se așteaptă la o recesiune în următoarele 12 luni a coborât până la cel mai scăzut nivel din iulie 2022.

Dar prețurile medii încă depășesc cu mult nivelurile de dinainte de pandemie, ceea ce a reprezentat o provocare pentru perspectivele prezidențiale ale vicepreședintelui Kamala Harris în cursa sa împotriva fostului președinte Donald Trump.

Majoritatea economiștilor au sugerat că abordările politice ale lui Donald Trump, spre deosebire de cele ale Kamalei Harris, ar înrăutăți inflația.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.