Descinderi la apropiații lui Ilan Șor: noi metode de influențare a votului la parlamentarele din Republica Moldova

0
2
descinderi-la-apropiatii-lui-ilan-sor:-noi-metode-de-influentare-a-votului-la-parlamentarele-din-republica-moldova
Descinderi la apropiații lui Ilan Șor: noi metode de influențare a votului la parlamentarele din Republica Moldova

Structurile judiciare moldovenești au descins în nordul și centrul țării, vizând membrii organizației criminale „Șor”, care au început să folosească aplicația mobilă „Taito” pentru a influența votul din toamna acestui an. 

Ilan Șor este instrumentul Kremlinului în destabilizarea Chișinăului. FOTO: Facebook

Conform procurorilor pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și poliției, mai mulți membri ai grupului criminal „Șor” ar fi primit bani prin aplicația mobilă PSB a băncii ruse Promsveazbank, aflată sub sancțiuni internaționale. Sursele financiare ar fi fost folosite inclusiv pentru mituirea alegătorilor. Pentru această infracțiune sunt suspectați un bărbat și o femeie.

,,Perchezițiile au urmat probelor pe care le dețin oamenii legii despre faptul că un grup de persoane, în beneficiul organizației criminale Șor, ar primi bani de proveniență îndoielnică prin aplicația mobilă PSB a băncii din Rusia „Promsveazibanc” (care rămâne supusă sancțiunilor internaționale, la care Moldova este aliniată, prin urmare aceste transferuri de bani fiind ilegale). Mai apoi, persoanele ar converti în lei moldovenești banii primiți din Rusia prin aplicația mobilă (prin diferite metode ilegale) și i-ar folosi ilegal pentru corupere electorală, finanțare a partidelor politice, precum și ar recurge și la infracțiunea de spălare a banilor”, au precizat procurorii PCCOCS. 

În timpul descinderilor au fost găsite probe ce demonstrează vinovăția persoanelor vizate, fiind vorba de ,,telefoane mobile cu informație relevantă, calculatoare portabile, documente bancare și alte obiecte. De asemenea, aceștia păstrau și copii ale proceselor-verbale cu privire la coruperea electorală pasivă comisă de către subalternii celor doi bănuiți cu vârste de 38 și 50 de ani”.

Folosirea aplicației ,,Taito”

Investigațiile vizează coruperea electorală, finanțarea ilegală a partidelor și spălarea banilor, iar în cadrul acestora, structurile judiciare au stabilit că membrii grupului criminal „Șor” folosesc o nouă metodă de influențare a rezultatului alegerilor parlamentare din toamna acestui an.

,,Este de menționat și faptul că în această perioadă, membrii grupului infracțional recurg la noi metode de comunicare cu cetățenii, care ar fi racolați în scop electoral – le instalează în telefoane o nouă aplicație denumită „Taito,” prin care aceștia ar urma să comunice în grup închis și ar urma să primească informații și indicații de la coordonatorii acestora. În acest scop, cetățenii și-ar oferi benevol datele personale pentru folosirea noii aplicații mobile, ca în cazul aplicației băncii din Rusia denumite PSB, ca de exemplu codul personal și adresa de domiciliu”, au mai menționat angajații PCCOCS.

Prin urmare, autoritățile de drept de la Chișinău ,,îndeamnă cetățenii să se abțină de la oferirea datelor personale în condiții neclare, cu atât mai puțin în situații care ar indica spre încercări de influențare a votului la alegerile parlamentare din septembrie 2025. Potrivit legii, persoana care comite infracțiunea de corupere electorală poate fi trasă la răspundere contravențională sau penală”.

Fugar la Moscova

Promsvyazbank, banca rusă aflată sub sancțiuni internaționale pentru sprijinirea armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei, ar fi fost utilizată de Ilan Șor și pentru a mitui moldovenii în contextul alegerilor prezidențiale și al plebiscitului pro-UE din toamna 2024 din Republica Moldova. 

Potrivit structurilor judiciare moldovenești, rețeaua masivă de cumpărare de voturi, care ar fi fost orchestrată de Ilan Șor, a fost elaborată de serviciile speciale rusești.

Ilan Șor, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde din iarna anului trecut de justiția de la Chișinău la Moscova.

Prorusul Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, acuzații pe care le neagă.