Dezbatere electorala. Cinci candidați la președinție, față în față

0
5
dezbatere-electorala.-cinci-candidati-la-presedintie,-fata-in-fata
Dezbatere electorala. Cinci candidați la președinție, față în față

Cinci dintre candidații la alegerile prezidențiale se înfruntă, luni seara, la dezbaterea organizată de către Digi24, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Dezbatere cu șase zile înainte de alegeri FOTO Inquam Photos Octav Ganea

La dezbatere au venit următorii candidați: Mircea Geoană, Elena Lasconi, Kelemen Hunor, Geoge Simion, Ludovic Orban și Cristian Diaconescu. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au dorit să participe la dezbatere. Ludovic Orban a anunțat la scurt timp după începerea dezbaterii că se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale și că o susține pe Elena Lasconi.

Orban și Lasconi, parteneri la alegeri FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Moderatori sunt Cosmin Prelipceanu și Liliana Ruse, iar un alt pupitru a fost rezevat rectorului UBB, Daniel David, care va pune întrebări fiecărui candidat și va face o analiză post-dezbatere a prestației fiecărui prezidențiabil.

La finalul dezbaterii, Ludovic Orban a venit cu noi precizări legate de motivele pentru care s-a retras și o susține pe Elena Lasconi: ”E o decizie logică, firească, ce pornește de la realitatea în care ne-au adus PSD și PNL și care încearcă să regizeze un tur doi ce nu are legătură cu opțiunile cetățenilor. Elena Lasconi are capacitatea să îl bată pe Ciolacu în turul doi. Am discutat cu Traian Băsescu de-a lungul campaniei și despre căile pentru a împiedica PSD să captureze România”.

Cei cinci candidați prezenți în studioul Digi 24 și ce părere au candidații despre legalizarea parteneriatului civil, în contextul respectării deciziilor CEDO privind cuplurile de același sex.

”Cel mai democratic este ca legile să fie discutate transparent în plen. Cred că trebuie să fim atenți la această conversație. Societatea este întotdeauna în transformare. În 2003 s-a dezincriminat homosexualitatea. Trebuie să avem grijă să existe în societate un grad de acceptare”, a răspuns Mircea Geoană.

Iată și opinia lui Kelemen Hunor vizavi de parteneriatul civil: ”Trebuie să spunem că parteneriatul civil rezolvă celelalte aspecte, trebuie adoptat, căsătoria rămâne între bărbat și femeie”.

”Politicienii trebuie să respecte oamenii, nu să intre în dormitorul lor. Sunt 100% pentru parteneriatul civil, este esențial să ne respectăm minoritățile, pentru că de asta depinde calitatea unei democrații”, a fost răspunsul Elenei Lasconi.

George Simion a declarat: ”Statul nu trebuie să intervină în casa omului. Mai departe, consider că căsătoria e între un bărbat și o femeie”.

”Din punctul meu de vedere tema trebuie clar abordată în Parlament. Trebuie să acordăm subiectul cât se poate de direct și de tranșant”, a afirmat Cristian Diaconescu referitor la parteneriatul civil.

Moderatorii i-au întrebat pe candidați care ar fi cei trei oameni din politică pe care nu i-ar numi vreodată prim-miniștri. Iată mai jos ce au răspuns aceștia.

Mircea Geoană nu a dorit să facă nominalizări, spunând însă că nu ar numi vreodată oameni incompetenți și corupți.

Kelemen Hunor: ”Aș da prima șansă partidului cu cei mai mulți parlamentari, dar nu cu un premier care a mai fost”.

Elena Lasconi: ”Nu aș propune un extremist, nu aș propune Ciucă, Ciolacu, nu l-aș propune pe Mircea Geoană, care a spus că e obosit”.

George Simion: ”Nu Ciucă, nu Ciolacu”.

Cristian Diaconescu nu a dorit să avanseze nume.

Schimburile de replici între Mircea Geoană și Elena Lasconi au continuat. Iar atunci când Mircea Geoană a afirmat că Elena Lasconi ar fi fan al lui Traian Băsescu, aceasta i-a replicat: ”Domnul Băsescu vă bate și când nu participă. Ai nevoie de curaj când faci politică”.

”Singurul care face blat cu domnul Ciolacu este domnul Ciucă”, a afirmat George Simion.

Candidații au fost întrebați ce măsuri ar lua pentru combaterea traficului de droguri.

”Pentru consumatorii de substanțe nocive nu avem clinici de dezintoxicare, nu avem sanatorii, și mă doare asta, am un consumator de alcool în familie”, a răspuns George Simion.

Iată ce a spus Mircea Geoană: ”Statul român nu mai face față vieții moderne. Propunerea mea este să creăm o entitate specială, care să aibă putere.”

”Suntem pe ultimul loc în Europa la centre de recuperare. Este esențial să întărim instituțiile statului, să prindă rețelele mari de traficanți de droguri”, a precizat Elena Lasconi.

”Fără complicitatea celor din vămi și poliție nu am fi ajuns la acest nivel, să se vândă droguri la orice colț de liceu”, a spus Kelemen Hunor.

”Sistemul de sănătate trebuie regândit. Trebuie să readucem UPU la Ministerul Sănătății, iar intervențiile să fie în timp util. 92% dintre medicii din România sunt în mediul urban. Nu avem asistență medicală în peste 1.300 de comune din România”, a declarat la dezbatere George Simion.

 Elena Lasconi a fost întrebată de ce România întâmpină dificultăți în recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție.

”Pentru că ANABI nu își face treaba. ANABI nu se digitalizează pentru că un soft poate detecta tot felul de probleme. Iar în spatele problemelor pot fi politicieni. Multe probleme se pot rezolva prin digitalizarea acestor instituții”, a fost răspunsul Elenei Lasconi.

Mircea Geoană a întrebat-o pe Elena Lasconi în situația în care România în situație de risc privind un atac care sunt planurile de apărare NATO pentru România și către cine ar subordona comandanții.

Iată ce a răspuns Elena Lasconi: ”O situație extrem de periculoasă ar fi încălcarea Articolului 5 din Tratatul NATO. Trebuie să privim cu mare atenție ce se întâmplă în Ucraina și în Republica Moldova. Este esențial să cheltuim acei 2,5% din PIB pentru înzestrarea armatei. ”

Iar reacția lui Mircea Geoană față de răspunsul Elenei Lasconi a fost una dură: ”Ca noțiuni de securitate națională, nu sunteți pregătită pentru funcția de președinte”.

Moment în care Elena Lasconi a replicat: ”Consider că sunt foarte bine pregătită”.