Europarlamentara Diana Șoșoacă a participat miercuri, 11 iunie, la o recepție organizată de Ambasada Federației Ruse la București, unde s-a întâlnit și cu generalul maior (r) Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani.
Diana Șoșoacă și generalul Radu Theodoru Foto: DIana Șoșoacă/Facebook
Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Naționale a Rusiei, care este sărbătorită joi, 12 iunie. Diana Șoșoacă spune că a avut „plăcerea unor discuții cordiale” cu Vladimir Lipayev, ambasadorul Rusiei la București, și că a primit o „asigurare directă, fără echivoc” din partea diplomatului rus.
„Niciodată Rusia nu va ataca România”, susține aceasta că i-a spus Vladimir Lipayev.
„Este mesajul oficial transmis de Federația Rusă către România cu ocazia Zilei Naționale, un angajament ferm de respectare a suveranității țării noastre și de respingere a oricărei forme de agresiune. Un mesaj pe care l-am primit cu responsabilitate și pe care îl transmit mai departe românilor, pentru că adevărul trebuie spus și cunoscut”, a scris Șoșoacă pe Facebook.
După întâlnirea de la Ambasada Rusiei, președinta SOS susține că România „trebuie să rămână fidelă principiilor sale de neutralitate, suveranitate și respect reciproc în relațiile internaționale. Dialogul este întotdeauna superior confruntării, iar pacea se clădește prin diplomație, nu prin izolare”.
„Diplomația este puntea prin care ne putem înțelege, chiar și în vremuri tensionate. Iar România trebuie să rămână o voce a echilibrului și a demnității în lume”, a mai adăugat ea.
Întâlnire cu generalul Radu Theodoru
La recepția de la Ambasada Rusiei, europarlamentara Diana Șoșoacă s-a întâlnit și cu generalul maior (r) Radu Theodoru, pe care îl descrie ca fiind un „simbol viu al verticalității românești, un om care nu a tăcut niciodată în fața trădării și care a apărat neclintit valorile națiunii”.
Theodoru este vizat de DIICOT într-un dosar de trădare de ţară deschis în martie 2025. Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, începând cu anul 2023, cinci dintre inculpați împreună cu un suspect, în persoana lui Radu Theodoru, au constituit un grup infracțional organizat „în scopul de a știrbi suveranitatea și independența statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării”.
Gruparea de criminalitate organizată s-a constituit sub paravanul unei organizații intitulate Comandamentul „Vlad Țepeș” și s-a dezvoltat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eșaloane de conducere (stat major) și personal de execuție, reprezentată prin imaginea generalului în retragere Radu Theodoru, susțin procurorii.